Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Філологам на замітку: чому китайську вчити не перспективно

Філологам на замітку: чому китайську вчити не перспективно
159063 ПЕРЕГЛЯДІВ

Китай дійсно перебуває на піку економічного достатку.


Китай дійсно перебуває на піку економічного достатку. Бізнес китайців давно вийшов за межі їх батьківщини, проте не ведіться на рекламу. Ми розкажемо, чому вивчати англійську ще престижно.
Коли китайська економіка сягнула не бачених висот, все більше прогресивних людей вирішили вчити мову Піднебесної. Сьогодні у столиці рекламується безліч курсів з вивчення цієї мови, відкрилися кафедри на філологічних факультетах, але нове дослідження довело, що молодим спеціалістам слід сконцентруватися на індоєвропейських мовах.
Лінгвісти Шахар Ронен, Алессандро Веспігнані, Стівен Пінкер вважають, що китайська не стане містком між культурами і не займе статус міжнародної мови, який має зараз англійська.
По-перше, всі програмні забезпечення написані англійською, сьогоднішні соціальні мережі не розраховані на той набір символів, що включає в себе традиційна китайська. Дослідники показують це на прикладі «Твіттеру», де публічне повідомлення обмежується 140 символами.
По-друге, проаналізувавши кількість перекладів світової літератури, (а це більше, ніж 2,2 мільйони книжок) лінгвісти заявили, що культура спадщина людства доступна тій більшості, яка знає англійську, німецьку чи французьку.
І на останок: китайська не стане мовою світу, адже немає основи для культурної експансії. Справа в тому, що Інтернет-мережа Китаю має специфіку обмежувати користувачів від «буржуазного» контенту. У країні панує захист «Золотий щит», який не тільки не дає скачувати матеріали, що не пройшли цензуру, а й не дає його вільно постити самим китайцям у всесвітній мережі.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео