Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

САП вимагає 10 років в'язниці для ексслідчого Генпрокуратури Суса. Що це за справа?

САП вимагає 10 років в'язниці для ексслідчого Генпрокуратури Суса. Що це за справа?
358622 ПЕРЕГЛЯДІВ

НАБУ в липні 2017 року оголошують підозру колишньому заступнику начальника Департаменту з розслідувань особливо важливих справ у сфері економіки Дмитру Сусу. Чоловіка підозрюють у заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовим становищем (ч. 3 ст. 191, ч. 4 ст. 191 Кримінального кодексу), а також декларування недостовірних даних (ст. 366-1 Кримінального кодексу).

Тоді правоохоронні органи заявили, що Дмитру інкримінують розкрадання ігрових автоматів, які були вилучені правоохоронцями в рамках розслідування кримінального провадження, а також вилучений автомобіль Audi, який теж фігурував як речовий доказ. За словами Суса, він просто "забув" вказати у своїй декларації записаний на бабусю позашляховик Audi Q7.

13 лютого 2018 року Солом'янський районний суд Києва прийняв рішення заарештувати експрокурора без права застави. "Слідчий суддя Фомін розглянув питання щодо зміни запобіжного заходу, за результатом якого клопотання було дозволено, запобіжний захід у вигляді застави змінений на тримання під вартою у Київському слідчому ізоляторі терміном на 60 діб", - сказала речниця суду Яна Квітченко. До цього, в січні того ж року Солом'янський районний суд Києва змінив запобіжний захід Дмитру Сусу з домашнього арешту на заставу в розмірі 1,7 мільйона гривень.

У березні 2019 року Суд переніс розгляд справи Дмитра Суса. Зі слів пресслужби САП, розгляд довелось перенести через хворобу одного з суддів. "Сьогодні Подільський районний суд Києва переніс розгляд кримінального провадження про обвинувачення колишнього заступника начальника Департаменту Дмитра Суса через перебування одного з суддів колегії на лікарняному", - йшлось у повідомленні. Тоді ж наступне засідання призначили на 26 березня 2019 року.

І ось повертаємось до 2022 року. У ВАКС проходять дебати з приводу справи колишнього заступника одного з Департаментів Генпрокуратури Дмитра Суса. Його підрозділ відомий під назвою "департамент Кононенка-Грановського", через прізвища депутатів від БПП (Блок Петра Порошенка), наближений до колишнього президента. Його звинувачують у привласненні та продажі майна, вилученого під час обшуку підпільних казино, а це й грошові кошти, гральні автомати, столи для покеру і рулеток, барні стільці та навіть відеореєстратор, загальна сума розтрати речових доказів сягає близько 814 тисяч гривень. За даними прокуратури, більшість з цього майна Дмитро Сус потім продав за 10 тисяч доларів. Тоді прокуратура надала багато доказів, що підтверджують вину Дмитра Суса, включаючи відео з відеореєстратора, який колишній слідчий ймовірно вкрав під час одного з обшуків і чомусь вирішив встановити його у себе в кабінеті. У центрі протидії корупції наводять декілька "епічних моментів", записаний на відеореєстратор:

1. У кабінеті дістають пачки грошей із шкарпеток. На іншому відео Дмитро Сус перераховує надані йому грошові кошти протягом 12 хвилин.

2. Дмитро Сус: "Бо Луценко мені зарядив на минулому тижні, посол його в Швеції спитав, коли мене мають звільнити. Я на нього витріщив очі і кажу, ну, я думаю, він поміняє свою думку або він трохи далекий".

3. Дмитро Сус: "Ми пішли з шефом в Лувр. Я кажу: шеф я так хочу! Ходимо. Золото, кубки, мумії, саркофаги. Знаєте, шеф, я вам хочу сказати, еслі би так вийшло, що наш департамент був би в прокуратурі Французької республіки, повірте, що Лувр ми би обшукали. Це було би в пріоритеті. І ми би винесли звідси все". Наразі Спеціалізована антикорупційна прокуратура просить 10 років в'язниці з конфіскацією для Дмитра Суса.

Теги: декларація,САП, НАБУ,ВАКС , Корупція, вищий антикорупційний суд, Спеціалізована антикорупційна прокуратура, Національне антикорупційне бюро України

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео