Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Україна хоче долучити Нідерланди до створення «коаліції з розмінування»

Україна хоче долучити Нідерланди до створення «коаліції з розмінування»
393740 ПЕРЕГЛЯДІВ

Головною темою зустрічі Першого віцепрем’єр-міністра України – Міністр економіки України Юлії Свириденко з Надзвичайним і Повноважним Послом Королівства Нідерландів в Україні Єннесом де Молом було питання гуманітарного розмінування території України.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

Юлія Свириденко висловила подяку Уряду та народу Нідерландів за підтримку України, включаючи допомогу в розмінуванні території.

«Вдячні Нідерландам за участь у донорських програмах з очищення території України від мін та снарядів, що не вибухнули. Сьогодні поруч з нашими пиротехниками з ДСНС, ЗСУ, Держслужби спецтранспорту працюють закордонні оператори, робота яких профінансована, в тому числі Урядом Нідерландів. Відтак, нам потрібна більш масштабна допомога світової спільноти, адже масштаби проблеми надзвичайні – потенційно забрудненими є близько 30% території України», — сказала Перший віцепрем'єр-міністр України — Міністр економіки України.

Вона обговорила з Повноважним Послом Королівства Нідерландів в Україні Єннесом де Молом проведені роботи та про плани України з розмінування сільгоспземель, інфраструктури, населених пунктів, обрані для участі в пілотному проєкті з комплексної відбудови.

За словами Юлії Свириденко, майже 90 тисяч гектарів сільгоспугідь було обстежено, 1400 га земель — розміновано.

«Лише за останній тиждень в Україні розміновано понад 1400 га земель сільгосппризначення. Але ця цифра могла б бути в рази більша, аби ми мали достатньо техніки, людей та більшу підтримку міжнародного співтовариства», - сказала Перший віцепрем'єр-міністр України — Міністр економіки України.

Як заявила Юлія Свириденко, наразі в Україні працюють близько 2000 піротехніків з підрозділів державних інституцій та понад 600 — від неурядових операторів з розмінування, а також до робіт залучено 12 машин з розмінування. Але вона наголосила, що для пришвидшення процесу обстеження і в разі необхідності розмінування території України треба значно більше підготовлених людей, машин для розмінування, перевезення вибухонебезпечних боєприпасів, особового складу та обладнання.

Також політикиня заявила, що в Україні вже створено підґрунтя для посилення співпраці з партнерами в галузі розмінування. Наприклад, в рамках платформи на підтримку України «United24» відкрито рахунок, кошти якого будуть спрямовані на гуманітарне розмінування території держави. Ба більше, Уряд створив бюджетну установку "Центр гуманітарного розмінування", яка координуватиме очищення території України.

Юлія Свириденко сподівається, що Нідерланди долучаться до майбутньої «коаліції з розмінування» та відіграватиме значну роль у цьому.

На сьогодні, за оцінкою Світового банку, повний комплекс робіт із гуманітарного розмінування України коштуватиме 37 млрд 400 млн доларів. Україна ж зараз реалізує план з пріоритетного розмінування земель сільгосппризначення, за яким першочерговому обстеженню та очищенню підлягає 470 тисяч гектарів економічно цінних сільськогосподарських земель.

Нагадаємо, що раніше держава домовилась співпрацювати з міжнародними партнерами у сфері розмінування, зокрема, у питанні обстеження забруднених земель, придбання спеціальної техніки та залучення іноземних операторів протимінної діяльності. Одним з таких партнерів стала Республіка Хорватія. Віцепрем’єр-міністр Хорватії Давор Божинович заявив, що Республіка Хорватія готова співпрацювати з Україною, ділитись власним досвідом та надсилати необхідну техніку чи будь-яку іншу допомогу.

Теги: Російська агресія , війна в Україні,розмінування територій, Нідерланди,Міжнародна підтримка,Повномасштабна російська агресія

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео