Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Зареєструвати бізнес через інтернет – це не далеке майбутнє, це вже реальність

Зареєструвати бізнес через інтернет – це не далеке майбутнє, це вже реальність
116340 ПЕРЕГЛЯДІВ

У липні цього року в Україні запрацювала нова електронна онлайн-послуга, що дозволяє зареєструвати  товариство з обмеженою відповідальністю, яке діє на підставі модельного статуту. Послуга доступна на порталі «Он-лайн будинку юстиції» https://online.minjust.gov.ua/ та на вебпорталі Кабінету Міністрів України, в розділі Електронні послуги.

За останній місяць сайт online.minjust.gov.ua було відвідано більше мільйона разів, а реальними послугами скористались понад 88 тисяч користувачів.

Очільник столичної юстиції Станіслав Куценко розповів, що «Он-лайн будинок юстиції» забезпечує отримання державних послуг без контакту з представниками влади. За допомогою цього сервісу клієнт має можливість отримати повторні документи про державну реєстрацію актів цивільного стану (свідоцтва про народження, шлюб, розірвання шлюбу, смерть, зміну імені, а також відповідні витяги з Державного реєстру актів цивільного стану громадян), здійснити державну реєстрацію громадської організації зі статусом юридичної особи.

Станіслав Куценко наголосив на тому, що нова онлайн-послуга забезпечить:

· реєстрацію ТОВ із можливістю формування необхідної редакції модельного статуту, шляхом вибору відповідних пунктів або використання редакції за замовчуванням;

· одночасно можна подати заяву на застосування спрощеної системи оподаткування та реєстрацію платником податку на додану вартість;

· діючі ТОВ, що працюють на підставі власної редакції установчих документів, отримують можливість дистанційно перейти на модельний статут без необхідності відвідувати центри надання адміністративних послуг чи суб'єктів державної реєстрації.

Е-послуга реалізована у вигляді покрокової анкети з детальними підказками та не потребує сканування документів, оскільки для проведення реєстрації вони створюються автоматично на порталі та мають бути завірені електронними підписами всіх засновників. 

Щоб скористатись онлайн-реєстрацією ТОВ, потрібно авторизуватися у персональному кабінеті «Он лайн будинку юстиції», сформувати заяву, обрати необхідні опції модельного статуту та накласти електронні підписи засновника (чи заявників). Після цього вказані документи стають доступними державному реєстратору для прийняття відповідного рішення. Розгляд документів здійснюється протягом 24 годин після надходження, крім вихідних та святкових днів.

Послуга дає змогу:

· дистанційно обрати модель управління, найменування, керівництво, види діяльності, порядок виплати дивідендів;

·  збільшити розмір статутного капіталу та скликати загальні збори;

· обрати систему оподаткування, отримати рекомендації та підказки щодо юридичних наслідків вибору кожного з наявних варіантів.

Товариство з обмеженою відповідальністю є найпоширенішою організаційно-правовою формою юридичних осіб в Україні. Так, у 2018 році в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань було зареєстровано 81 312 юридичних осіб, із них 62 141 – це ТОВ, тобто 76% усіх юридичних осіб, зареєстрованих за минулий рік.

Нагадаємо, що, як і раніше, залишається можливість зареєструвати ТОВ та внести зміни до статуту старим методом. Відносини, що виникають при реєстрації ТОВ регулюються Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань». Для здійснення вищевказаних дій Вам необхідно подати особисто або рекомендованим листом із описом вкладення необхідний пакет документів до державного реєстратора. А саме:

- заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації юридичної особи;

- оригінал або нотаріально завірену копію рішення засновників про створення ТОВ;

- два оригінали статуту;

- державна реєстрація ТОВ є безоплатною, тому реєстратор не вимагає будь-яких квитанцій про сплату збору. 

Державний реєстратор вносить відомості про ТОВ у день надходження відповідного пакета документів від заявника. ТОВ присвоюється ідентифікаційний код (код ЄДРПОУ). Протягом 24 годин із моменту отримання реєстратором відомостей з податкової та Пенсійного фонду про взяття на облік ТОВ він видає заявнику виписку про створення ТОВ та один примірник статуту з відміткою державного реєстратора.

 

Теги: бізнес,онлайн, електронні послуги, "Он-лайн будинок юстиції"

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео