Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Голова Світового банку дав Києву поради з залучення інвесторів

Голова Світового банку дав Києву поради з залучення інвесторів
255187 ПЕРЕГЛЯДІВ

Для залучення інвесторів в Україну необхідно дозволити ринкову конкуренцію, ліквідувати монополії і зміцнити верховенство права, про це  написав глава Світового банку Девід Малпасс.

“Критично важливим першим кроком є залучення великих інвестицій. Для цього Україні потрібно дозволити ринкову конкуренцію, ліквідувати монополії і зміцнити верховенство права. Державні підприємства присутні майже в 30 секторах економіки і займають значну частку ринку більш ніж на половині ринків, де вони працюють”, – вважає Малпасс.

У якості прикладу він навів газовий сектор, де домінуюче положення займає НАК “Нафтогаз України”.

Крім цього, у колонці йдеться також й про банківський сектор України. Для залучення інвесторів необхідно ввести механізм списання повністю забезпечених непрацюючих кредитів.

Разом із тим, на думку Малпасса, важливо також гарантувати менеджменту і наглядовій раді банків захист від необгрунтованого судового переслідування. Він додав, що необхідно якомога швидше завершити призначення незалежних наглядових рад в держбанки і захистити незалежність Національного банку.

Торкнувся глава Світового банку й питання недостатнього використання Україною можливостями свого сільського господарства.

“Україна займає перше місце за площею орних земель в Європі, але врожайність з гектара набагато нижча, ніж у Франції чи Німеччині. Один олігарх контролює групу компаній, яка виробляє понад 80% мінеральних добрив”, – пише Малпасс.

Експерт вважає за доцільне зняти мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення і запустити ринок землі. На його думку, це стане поштовхом для інвестицій в механізацію та іригацію, а також стимулюватиме перехід до виробництва продукції з більш високою доданою вартістю, поліпшить доступ до капіталу невеликих господарств.

 

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео