Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

ООН МОЖЕ ГРАТИ АКТИВНІШУ РОЛЬ У ВСТАНОВЛЕННІ МИРУ В УКРАЇНІ

ООН МОЖЕ ГРАТИ АКТИВНІШУ РОЛЬ У ВСТАНОВЛЕННІ МИРУ В УКРАЇНІ
110641 ПЕРЕГЛЯДІВ

ООН може грати активнішу роль у встановленні миру на Сході України. Про це Віце-прем’єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила під час зустрічі з Першим заступником Генерального секретаря ООН Аміною Мохаммед, яка відбулася в понеділок, 12 березня, в рамках робочого візиту до США.

«Україна продовжує рішуче виступати за те, що ООН повинна відігравати більш активну роль у ситуації нинішньої російської агресії щодо України. Розгортання миротворчої операції ООН розглядається Україною як важливий фактор створення сприятливих умов для встановлення міцного миру в Донецькій та Луганській областях та ефективного виконання Мінських угод», - сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона нагадала, що у листопаді 2017 року США передали російській стороні спільні пропозиції від України, США, Франції та Німеччини щодо можливої резолюції Ради Безпеки ООН про миротворчу операцію в Україні. Ці пропозиції передбачають поширення мандату миротворчої операції на Донбасі на всю окуповану територію, виведення всіх іноземних військовослужбовців та найманців, а також їхніх озброєнь з території України, і забезпечення надійного контролю над українсько-російським кордоном.

«На жаль, Росія продовжує використовувати свій неконструктивний підхід. Ми просимо вас підтримати позицію України та її партнерів щодо питання миротворчої операції, у тому числі під час ваших зустрічей з російськими високопосадовцями», - звернулася український Віце-прем’єр-міністр до заступника Генсека ООН.

І.Климпуш-Цинцадзе підкреслила необхідність візиту в Україну Верховного комісара ООН з прав людини Зейда Раада аль-Хусейна та помічника Генерального секретаря ООН з прав людини Ендрю Гілмора. «Ми шкодуємо, що, незважаючи на зовнішню агресію та масове порушення прав людини і зловживання на тимчасово окупованих територіях, такі візити не здійснені. Ми готові організувати спеціальний візит посланців до лінії розмежування на Донбасі», - сказала вона.

І.Климпуш-Цинцадзе висловила впевненість, що особисті зусилля Генерального секретаря ООН як людини з найвищим моральним авторитетом сприятимуть забезпеченню доступу на окуповану територію регіональних та міжнародних механізмів моніторингу прав людини.

Віце-прем’єр-міністр також закликала офіційних осіб ООН вживати термінологію, яка відповідає Резолюціям Генасамблеї ООН "Територіальна цілісність України" та "Ситуація з правами людини в окупованій Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, Україна", а саме називати Російську Федерацію державою-окупантом, а Автономну Республіку Крим та місто Севастополь - тимчасово окупованою територією України; використовувати всі заяви щодо України для підтвердження підтримки суверенітету, політичної незалежності, єдності та територіальної цілісності України відповідно до її міжнародно визнаних кордонів.

Перша заступниця Генерального секретаря ООН зазначила, що ООН готова продовжувати свою підтримку України. «Ми вітаємо і відзначаємо важливі реформи в Україні. Ми можемо зробити багато спільного, фокусуючись на результатах», - підкреслила Аміна Мохаммед. Вона також висловила впевненість у тому, що Мінські угоди повинні залишатися незмінними. За її словами, наразі надзвичайно важливим для світової спільноти є посилення прагнення до миру, що дозволило би врегулювати триваючі у світі конфлікти.

Віце-прем’єр-міністр висловила вдячність за допомогу, яку надає Програма розвитку ООН для впровадженні цілей сталого розвитку в Україні. «Я дякую Організації Об'єднаних Націй за підтримку найважливіших напрямків розвитку України: економічного зростання, чистого середовища, соціального захисту та демократії», - сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона також запросила Аміну Мохаммед відвідати Україну.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео