Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

"Мрію жити" – допомога тим, для кого нормальне життя є лише мрією

"Мрію жити" – допомога тим, для кого нормальне життя є лише мрією
308257 ПЕРЕГЛЯДІВ

Більшість людей знають, що таке дитячий церебральний параліч. Ця хвороба, що вражає центральну нервову систему, не є прогресуючим захворюванням, але через ряд проблем, що виникають – можуть з'являтися й інші патології. Загалом же ДЦП – це ціла група стійких рухових синдромів, з якими нормальне життя часто є лише мрією. Дітям із цією хворобою потрібна постійна реабілітація, що буквально вплітається в життя. Але хоч Міністерство охорони здоров'я і виділяє кошти на лікування таких дітей – їх критично не вистачає, часто маленькі пацієнти залишаються без лікування та реабілітаційних послуг. На допомогу в такій ситуації й приходить фонд "Мрію жити".

Своє існування фонд розпочав у 2014 році як неприбуткова та некомерційна організація, що прагнула допомагати дітям з хворобами, які досить важко лікувати. За понад 8 років роботи вони вже заслужили позитивний імідж та довіру від провідних партнерів. Вони навіть отримують гранти від інших організацій, таким чином ще швидше закриваючи збори та надаючи допомогу дітям. Окрім цього, з початком повномасштабного вторгнення тут допомагають і родинам, що постраждали від збройної агресії росії, та допомагають воїнам ЗСУ. Проте основна спеціалізація фонду залишається незмінною – це допомога важкохворим дітям, здебільшого саме з дитячим церебральним паралічем. До 24 лютого 2022 року вони встигли надати неодноразову реабілітацію понад 800 дітям, 89 малюків отримали необхідні медичні препарати, які їхні родини не могли оплатити самостійно. Також 13 дитячих будинків отримали гуманітарну допомогу. А після початку війни було надано допомогу величезній кількості постраждалих родин. Понад 1000 продуктових наборів та стільки ж наборів для школярів, дійсно вражаюча кількість дитячого харчування, медикаментів та інших необхідних речей. А трошки згодом фонд повернувся до своєї першочергової місії та продовжив надавати допомогу дітям з ДЦП, наразі оплативши реабілітацію семи дітям.

Команда фонду працює за покликом серця та націлена на співпрацю. Волонтери цієї організації мають різні професії та різні покликання в житті, але ще на початку своєї діяльності вони відчули, що можуть і хочуть допомагати. І роблять вони це абсолютно прозоро, адже всі звіти є на сайті фонду, разом з усіма документами. А коли організація просить допомоги у якихось конкретних меценатів – ці документи відправляються безпосередньо їм. Так само і партнери отримують всю необхідну та всю можливу інформацію щодо тих, кому надається допомога.

Фонд має чималу кількість різноманітних ініціатив, але головна із них – це збори коштів на лікування та реабілітацію дітей з дитячим церебральним паралічем. На сайті можна знайти велику кількість історій дітей, де їх батьки буквально розповідають те, як ці маленькі українці опинилися у такій ситуації. Багато хто думає, що ДЦП – це захворювання, яке виникає тільки під час пологів. Але серед історій дітей, які чекають на допомогу, можна знайти історії, де дитина була народжена в принципі здоровою, без особливих порушень, і лише у віці кількох місяців було виявлено, що щось не так. Там є історії цілих родин, де одразу дві дитини мають дитячий церебральний параліч. І зрозуміло, що навіть одну дитину важко забезпечити постійними реабілітаціями, що вже казати про двох. Тому сім'ї і звертаються до фонду та сподіваються на підтримку. Діти, що отримують реабілітацію, показують хороші результати, їх розвиток професійні лікарі максимально наближають до рівня звичайної здорової дитини. Таким чином маленькі пацієнти можуть сподіватися у майбутньому жити нормально, адже такі приклади існують.

Але окрім допомоги дітям, надають підтримку у фонді і ЗСУ, адже саме ними було оплачено ремонт авто для однієї із бригади. Також цій же бригаді необхідний автомобіль для вивозу важкопоранених із передової в госпіталі. Багато хто знає, що авто на фронті – буквально життєво необхідна річ, тому фонд фактично взяв під крило одну із бригад та допомагає їм із забезпеченням та збором саме на транспорт.

Зараз також створено два окремих проєкти для дітей. Це "Незламні діти України з інвалідністю", що покликаний розповісти історію таких дітей, та "Морквинка 2022-2023" – ігровий проєкт для розвитку дітей від трьох до дев'яти років. Але крім цього є й ініціатива і для жінок, що постраждали від війни – "New faces. New lives". Тут жінкам можуть надати психологічну підтримку та допомогу у естетичній стоматології та художньому перекриті шрамів.

Насправді відновити нормальну діяльність для фонду після початку повномасштабної війни складно. Попередні проекти часто заморожуються та не є настільки актуальними. Але фонд "Мрію жити" зміг з цим впоратися та продовжує допомагати дітям з дитячим церебральним паралічем, паралельно підтримуючи і ЗСУ. І це викликає повагу. Допомогти можемо і ми, обравши для себе напрямок. Кожен наш донат може стати ще одним врятованим життям на передовій, або ж достойною, а головне дієвою реабілітацію для дитини. Давайте втілювати мрії разом!

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео