Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Вітаємо зі святом Дня Вишиванки !

Вітаємо зі святом Дня Вишиванки !
29286 ПЕРЕГЛЯДІВ

У четвер, 16 травня, українці відзначають День Вишиванки, який покликаний зберегти традиції носіння національного одягу. У цей день українців закликають змінити повсякденний одяг на вишиванку або доповнити її традиційною вишивкою. Свято відзначають щорічно в кожен третій четвер травня. Зародилася традиція його святкування відносно недавно, в 2006 році.
Ідея свята належить одній зі студенток Чернівецького національного університету Лесі Воронюк. Її надихнув одногрупник, який завжди ходив на пари у вишиванках. Тоді Воронюк запропонувала одногрупникам і студентам вибрати день і прийти всім в вишиванках. Спочатку ініціативу підтримали кілька десятків студентів і викладачів, але пізніше свято поширилося до всеукраїнських масштабів.
У 2011 році був встановлений рекорд за кількістю людей у вишиванках в одному місці. На центральній площі Чернівців зібралося чотири тисячі людей у вишиванках. Щороку в честь свята влаштовуються флешмоби і паради вишиванок.
У 2015 році з'явилася акція "Подаруй вишиванку захиснику", в якій взяли участь 38 країн світу. Вишиванки передавали бійцям, які беруть участь в бойових діях в Донбасі.
Міжнародний благодійний фонд Олександра Петровського «Солідарність» вітає усіх з цим святом і бажає усім українцям бути завжди вільними та незалежними. Вишиванка - одяг вільних людей, і вона об'єднує українців у всьому світі.

Автор: МБФС

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео