Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

На межі Вінницької і Київської областей результати замірів води на вміст шкідливих речовин у річці Рось - в межах допустимої норми

На межі Вінницької і Київської областей результати замірів води на вміст шкідливих речовин у річці Рось - в межах допустимої норми
225374 ПЕРЕГЛЯДІВ

Про це повідомив сьогодні перший заступник начальника Державної екологічної інспекції у Вінницькій області Ігор Осадчук під час брифінгу в Департаменті інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю  облдержадміністрації.

Посадовець детально розповів про заходи, які проводяться спеціалістами відділу інструментально-лабораторного контролю Державної екологічної інспекції у Вінницькій області по контролю за станом водойм, у які  вранці  9 червня, внаслідок ДТП потрапили отрутохімікати.  За остаточними підрахунками, до ставка «Панський»  в с.Збаржівка Погребищенського району, що розташований  на р. Фоса, яка  є притокою р. Рось, вилилось 880 літрів засобів захисту рослин. 

 «10 червня 2019 року нашими фахівцями  був здійснений повторний виїзд мобільною пересувною лабораторією на місце виникнення надзвичайної ситуації та проведено повторний відбір проб поверхневих вод в таких точках:

- ставок «Верхній Панський» с. Збаржівка на руслі річки Фоса 300 м. вище дамби в місці скоєння ДТП;

- ставок «Панський» с. Збаржівка на руслі річки Фоса біля дамби в місці скоєння ДТП;

- річка Рось 10 метрів нижче впадіння річки Фоса;

- річка Рось села Борщагівка на межі Вінницької області з Київською.

Проби води досліджувались на вміст азоту амонійного,нітритів, фосфатів, хлоридів, сульфатів,ХСК та розчинного кисню.

Ігор Осадчук зазначив, що найбільша концентрація гербіцидів та фунгіцидів спостерігалась у місці безпосереднього їх виливу у ставок «Панський» с. Збаржівка. Проте більшість із 8-ми найменувань препаратів захисту рослин  мають маслянисту консистенцію і одразу по поверхні води перемістились за течією, потрапивши до р. Рось, яка є основним джерелом водопостачання міст Біла Церква  та Умань.

«Річка Рось  має досить сильну течію та великий об’єм води, а період  розкладу більшості препаратів, які потрапили у воду, по діючій речовині становить від 3-х годин до 24-х годин, деякі з них, відповідно до інструкції, є безпечними навіть для бджіл. Хочу підкреслити, що небезпечних інсектицидів серед цих речовин не булотож останні заміри показали, що на межі Вінницької і Київської областей вміст шкідливих речовин на даний час  є в межах допустимої норми»,- зазначив Ігор Осадчук.

Посадовець пояснив, що з приводу тимчасового припинення водозабору з р. Рось для забезпечення водою м. Біла Церква та м. Умань, по його відновленню мають прийняти відповідні рішення саме місцеві комісії  з ТЕБ і НС.

Також перший заступник начальника Державної екологічної інспекції у Вінницькій області розповів, що окрім проб води, на дослідження брали і рибу з постраждалих водойм: «Відібрані для аналізу зразки були у нормальному стані, тож  твердження про масову загибель риби, внаслідок виливу отрутохімікатів, не знайшли підтвердження».

Ігор Осадчук запевнив, що  наразі ситуація знаходиться під контролем відповідних служб.  До кінця поточного тижня моніторинг здійснюватиметься щодня. Результати лабораторних досліджень будуть оперативно оприлюднюватись через ЗМІ.

«Ми також зробили запит на Мінекології щодо надання  сертифікатів на розлиті препарати, щоб можна було визначити розмір збитків для обрахунку відшкодування. Таких препаратів ми ідентифікували 8 найменувань», - зазначив  він.

Нагадаємо: 9  червня 2019 року в агроформуваннях області було викрадено близько тонни отрутохімікатів. Злочинці, втікаючи з місця події, не впоралися з кермуванням, внаслідок чого автомобіль з отрутохімікатами перекинувся у водойму в с.Збаржівка  Погребищенського району. У результаті ДТП автомобіль Мерседес –Бенц -Спринтер (без номерних знаків та зі знищеними ідентифікаційними номерами кузова) спалахнув, тож на місце події одразу викликали підрозділи ДСНС. На місці події  працювала слідчо-оперативна група, якою встановлено, що хімічні речовини  були викрадені зловмисниками з території підприємств Липовецького та Козятинського районів (ТОВ «племінний завод Україна» та СВК «Вівсяницький» с.Вівсяники).

За фактом вчинення кримінального правопорушення у сфері екології ведеться слідство.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео