Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Загиблий аргентинський прокурор планував арештувати президента

Загиблий аргентинський прокурор планував арештувати президента
185399 ПЕРЕГЛЯДІВ

Аргентинський прокурор Альберто Нісман перед своєю загибеллю склав ордер на арешт Крістіни Фернандес де Кіршнер, яка є президентом країни. Про це свідчать результати розслідування загадкової смерті прокурора.


Аргентинський прокурор Альберто Нісман перед своєю загибеллю склав ордер на арешт Крістіни Фернандес де Кіршнер, яка є президентом країни. Про це свідчать результати розслідування загадкової смерті прокурора.
Голова слідчої групи прокурор Вівіана Фейн розповіла, що чорновий варіант ордера був виявлений в його квартирі у сміттєвому.
Нагадаємо, що18 січня цього року прокурор Нісман був виявлений мертвим у власній квартирі в Буенос-Айресі. Причиною смерті став постріл в голову.
Слідство поки не встановило, чи було це вбивство чи самогубство.
Останньою справою, яку вів прокурор, було розслідування теракту 1994 року в Єврейському центрі Буенос-Айреса, через який загинули 85 осіб.
Прокурор помер незадовго до того, як повинен був свідчити в Конгресі проти президента Фернандес, яку він звинуватив у приховуванні вірогідної участі Ірану в цьому нападі.
Президент Фернандес заперечує всі звинувачення. Іран також заявляє про свою непричетність до подій 1994 року.
Опозиційна газета Clarin опублікувала копію ордера в понеділок.
Цей документ датований червнем 2014 року і арештовував президента Фернандес та голову МЗС Гектора Тімермана.
Однак він не був включений до 300-сторінкового висновку за підсумками розслідування, яке прокурор Нісман представив федеральному суду за кілька днів до смерті.
За аргентинським законом президент країни, так само як і міністр закордонних справ, можуть бути арештовані тільки після того як Конгрес схвалить скасування їхньої недоторканності.
Уряд обурено відреагував на публікацію в Clarin і назвав зниклий документ «сміттям».
Президент Фернандес, яка схилялася до версії самогубства, припустила що пан Нісман був дезінформований та ним маніпулювала аргентинська секретна служба. Вона повідомила про плани ліквідації Секретаріату Розвідки та про скликання спеціальної сесії Конгресу для обговорення відповідного законопроекту.
Журналісти відзначають, що розслідування Нісмана відштовхнуло від нього тих, хто був причетний до справи про вибухи в 1994 році. Однак це не означає, що будь-який з них може нести відповідальність за його смерть.
Розірвавши копію газети з опублікованою чернеткою ордера, спікер уряду виставив уряд в невигідному світлі. Не на користь уряду говорить і постійний тиск на слідство, яке має бути незалежним розслідуванням. На думку журналістів, аргентинське суспільство налаштоване скептично і не чекає від влади справедливого розслідування.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео