Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Чи стане децентралізація влади запорукою знищення корупції?

Чи стане децентралізація влади запорукою знищення корупції?
26700 ПЕРЕГЛЯДІВ

Корупцію в країні можна подолати, якщо цього захоче власне влада. 


Кожен з нас з нею зустрічався у різних проявах і у різних органах, будь-то поліклініка чи районна рада. Корупцію в країні можна подолати, якщо цього захоче власне влада. Чи стане таким виявом децентралізація?
Давайте спочатку розглянемо саму концепцію державного перетворення. Тут зазначається, що децентралізація передбачає передачу влади на місцях, закріплення за органами місцевого самоврядування фінансової бази, а також скорочення бюрократичного апарату.
Вже не раз лунала думка, що тепер контролювати владу на місцях будуть самі громадяни. Дійсно, в ідеалі чиновнику буде важко щось забрати собі на очах у всієї громади. А з іншого боку чи стане такий «контроль» громадян остаточним пунктом у знищенні корупції? Чи зникне типове для українців «кумівство»?
Мешканці Закарпаття розповідають, що в них у селах склалася така ситуація: «Коли в нас хтось, якось пробивається до «верхів» - одразу допомагає селу. Така в нас традиція. Так і дороги в нас стають кращі, і школи ремонтуються. І що хтось піде «здавати» цю особу органам? Та я вас прошу!».
Реформи, боротьба уряду за чесність – це добре, а чи готові ми самі мислити по-інакшому? Мабуть, тільки зміна власної свідомості може врятувати державу від корупції, адже не дарма казали в народі: «Не кради, бо пір’я в роті поросте».

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео