Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Бойовики на Донеччині змушують переходити школи на російську мову навчання

Бойовики на Донеччині змушують переходити школи на російську мову навчання
239350 ПЕРЕГЛЯДІВ

Горлівська гімназія «Інтелект». Це вже не перший випадок в регіоні, коли терористи втручалися в процес навчання.


Горлівська гімназія «Інтелект». Перша школа в місті Горлівка, що під час тотальної українізації регіону, ще до президентства Януковича, яка запровадила вивчення всіх предметів на рідній мові. Тепер навіть таблички, що нагадували про колишню роль школи змінені на кустарні пластикові надписи російською. Бойовики змушують дітей навчатися саме на мові сусіда-агресора.
Це вже не перший випадок в регіоні, коли терористи втручалися в процес навчання. Зазначимо, що з початку навчального року було заборонено використовувати українські підручники, а так як пресловута «ДНР» не мала змоги, або здібностей випустити хоч найменшу навчальну брошуру – вчителі повинні були викладати предмети в усній формі.
Зараз же у Донецьку на батьківських зборах вчителі пропонують підписати заяву, яка офіційно визнає, що цілі класи хочуть навчатися російською.
Більше того, тим батькам, які просто навіть кажуть, що «подумають» м’яко натякають, що необхідно такий документ підписати, щоб не було потім проблем.
«Моїй дитині видали якійсь незрозумілий табель з оцінками, а на останніх батьківських зборах наш класний керівник заявив, що ми обов’язково повинні навчати свою дитину російською, адже того вимагає «республіка», - розповідає мати одного з донецьких школярів.
Нагадуємо, що спроба перевести шкільне навчання на російську мову була прийнята окупантами ще в листопаді минулого року. Тим не менш, тоді ще хоч питали думку директорів та вчителів, більшість з яких не погодилася, мотивуючи тим, що всі програми на даний момент складені на підставі вивчення української мови. Тоді було прийнято рішення «просто робити акцент на російську», тобто перевели обов’язкову до вивчення українську на статус факультативу.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео