Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Міністр економіки розповіла як модернізувати шкільні їдальні

Міністр економіки розповіла як модернізувати шкільні їдальні
401491 ПЕРЕГЛЯДІВ

Перший віцепрем’єр-міністр України - Міністр економіки Юлія Свириденко під час великої партнерської зустрічі на “Фабриці-кухні” в Бучі розповіла, що державно-приватне партнерство дозволить провести ефективну модернізацію шкільних їдалень.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

Зустріч відбулась за участі першої леді України Олени Зеленської, українських міністрів, команди офісу реформи шкільного харчування та міжнародних партнерів 30 березня. Її організували на першій “Фабриці-кухні”, щоб обговорити стратегічні цілі реформи шкільного харчування, основною метою якої є забезпечення якісного та здорового харчування дітей в кожному куточку України.

«Щоб масштабувати наші здобутки і результати, потрібно більше ресурсів і більше партнерів.  Хочемо знайти друзів, які тепер допоможуть втілити такі ж проекти та продовжити реформу на своєму рівні кожній громаді.  Школи та садочки, інші дитячі заклади стали місцем, де попри війну, закладаються здорові харчові звички на все життя, отже закладається майбутнє всього суспільства», – сказала Олена Зеленська. 

Ця зустріч складалась з 2 блоків:  з інтерактивної частини, під час якої учасники зустрічі  ознайомились з роботою «Фабрики-кухні» та занурились в технологічні процеси приготування страв, та з офіційної частини заходу, в межах якої учасники зустрічі взяли участь в панельній дискусії за участі міністрів та міжнародних партнерів реформи.

“Здорова і збалансована їжа для дітей у школах — відповідальність держави, але також і можливість для бізнесу. Як виробників харчів, які беруть участь у закупівлях для шкіл, так і для тих, хто надає послуги кейтерингу. Якщо говорити про інструменти підтримки виробників харчових продуктів, то наразі доступні наші гранти на переробку з можливістю отримати до 8 мільйонів гривень. Також діє програма “Доступні кредити 5-7-9”. Це можливість оснастити своє виробництво та посилити потужності. Для дрібних бізнесів доступна програма “Власна справа” — це шанс отримати від 50 до 250 тисяч гривень на створення чи розвиток бізнесу. Довготривале ж рішення для ефективної модернізації шкільних їдалень — державно-приватне партнерство. Наразі ми очікуємо ухвалення у другому читанні законопроєкту №7508. Він дасть можливість залучити приватні інвестиції у цю сферу.  Сподіваюся, що парламент підтримає цей важливий законопроєкт”, — сказала очільниця мінекономіки.

Під час дискусії було презентовано 4 стратегічні цілі реформи шкільного харчування (посилення фінансової та інституційної спроможності громад, модернізація інфраструктури закладів освіти, забезпечення розвитку кадрового потенціалу, формування культури здорового харчування), зокрема окреслено карту потреб (найактуальніші потреби реформи), створену командою реформи та профільними міністерствами задля кращого розуміння партнерами пріоритетних задач згідно стратегічних цілей реформи. 

Однією з найактуальніших потреб реформи шкільного харчування заступниця міністра розвитку громад, території та інфраструктури Олександра Азархіна назвала будівництво, відновлення й модернізація харчоблоків закладів освіти по всій Україні.

Тоді як Заступник міністра освіти і науки Андрій Сташків зазначив, що необідно забезпечити рівні можливості харчування для дітей й розпочати будівництво 24 кулінарних хабів по всій Україні до кінця 2027 року.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, своєю чергою, розповів про нагальну потребу в підтримці інформаційної кампанії про здорове харчування.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео