Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Мін'юст сканує мільйони документів, вивезених з охоплених бойовими діями областей

Мін'юст сканує мільйони документів, вивезених з охоплених бойовими діями областей
331441 ПЕРЕГЛЯДІВ

Міністерство юстиції, за підтримки UNDP в Україні, розпочало оцифровування архівів актів цивільного стану, вивезених із Донецької та Луганської областей. 

Про це повідомляє пресслужба Міністерства юстиції.

Протягом декількох місяців планують відсканувати понад 3 мільйони врятованих документів, що містять інформацію про народження, смерть, шлюб чи його розірвання, а також зміну імені (прізвища, імені, по батькові) громадян Донецької та Луганської областей. 

Зазначається, що проєкт зі сканування актів цивільного стану організували за ініціативи Міністерства юстиції України за підтримки Програми розвитку ООН (UNDP) в Україні та технічної підтримки «Проєкту підтримки Дія», що реалізується за фінансування Швеції.

А розпочалося сканування вивезених із Донецької та Луганської областей актів ще у Дніпрі в лютому 2024 року. За півтора місяця опрацювали понад 800 тисяч документів, серед яких акти ще 1940-х років. Відскановані документи завантажуються у Державний реєстр актів цивільного стану громадян. Мін'юст планує завершити роботу до серпня 2024 року.

Як розповів заступник Міністра юстиції України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Орлов, переведення документів у цифровий формат допоможе пришвидшити надання державних послуг для тих громадян, яких вони стосуються.

«Українці, що перемістилися із Донецької та Луганської областей, особливо часто стикалися із бюрократичними перепонами під час оформлення державних послуг у тому числі через те, що була ускладнена перевірка та верифікація актових записів. Оцифрування даних допоможе полегшити та прискорити надання сервісів для цих людей. Відсканувавши акти цивільного стану, ми будемо певні, що необхідні дані збережені, навіть у випадку знищення фізичних носіїв, що особливо важливо у часи війни. Сканування також допоможе полегшити верифікацію інформації про отримувачів державних послуг, а це своєю чергою сприятиме підвищенню ефективності їх надання», — додав Сергій Орлов.

Ба більше, за результатами пілотного проєкту зі сканування актів двох областей розглянуть питання щодо оцифрування всіх паперових актів цивільного стану, які є в Україні.

За словами постійного представника UNDP в Україні Яко Сільє, заснування проєкту зі сканування актів цивільного стану було відповіддю на виклики, спричинені повномасштабним вторгненням росії проти України для держави та сфери надання державних послуг.

«Разом із міжнародними партнерами UNDP надає систематичну підтримку уряду, щоб забезпечити безперешкодну роботу державних реєстрів, незважаючи на безпрецедентні загрози та атаки, яких зазнає країна. Оцифрування державних актів цивільного стану дозволяє забезпечити збереження персональних даних, а також підвищити ефективність функціонування системи державної реєстрації актів цивільного стану й надання державних послуг. Важливо продовжувати і масштабувати ці зусилля, аби забезпечити збереженість важливих для надання держпослуг документів», — розповів Яко Сільє.

Своєю чергою директор Департаменту державної реєстрації Міністерства юстиції України В’ячеслав Хардіков наголосив на важливості внесення у Державний реєстр актів цивільного стану громадян актових записів, що надійно їх збереже, а також спростить надання сервісів для осіб, які були змушені виїхати з областей, де ведуться активні бойові дії.

Довідково: UNDP за фінансування Уряду Швеції підтримала розвиток ІТ-інфраструктури та електронних реєстрів Міністерства юстиції України. Надане комп’ютерне обладнання та технічна підтримка допомогли міністерству в роботі над цифровізацією доступу до найважливіших документів.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео