Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Для якісної децентралізації потрібно укрупнення областей

Для якісної децентралізації потрібно укрупнення областей
239029 ПЕРЕГЛЯДІВ

Децентралізація влади – один із основних напрямів Конституційної реформи. Проте, як зазначає Петро Порошенко, необхідно приділити максимум уваги та сил для якісного впровадження нововведення. 

Децентралізація влади – один із основних напрямів Конституційної реформи. Проте, як зазначає Петро Порошенко, необхідно приділити максимум уваги та сил для якісного впровадження нововведення. Перед урядом постало питання кому передавати повноваження і разом з цим бюджетні кошти: обласному управлінню чи міським громадам.
Одразу слід зазначити для кращого розуміння справи, як влаштована місцева влада в Україні: територіальні громади та регіональне управління. Як зазначає Порошенко, децентралізація буде направлена саме на збільшення повноважень місцевих громад, а не чиновників в області.
Міжнародна спільнота взагалі запропонувала Україні скасувати саме поняття «область», а перейти до устрою воєводств, на зразок Польщі.
Штефан Мойзер, представник Фонду ім. Фрідріха Еберта (німецький фонд, що займається підтримкою демократичних реформ у державах), зазначає, що в будь-якій державі важко одразу зробити посилення кожного регіону країни, все одно так чи інакше будуть виділятися ті, в яких потужніша економіка, соціальне забезпечення, тощо.
«В Україні – більше 20 областей. Це занадто малі утворення. Варто об’єднати декілька областей і залишити на тілі держави близько 12-16 адміністративно-територіальних одиниць», - зазначає Мойзер.
В свою чергу уряд України зазначив, що дане рішення розглядається, але потрібен час, щоб бодай продумати, як цю ідею можна втілити у життя.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео