Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Колісник: "Створення мінімальних запасів нафтопродуктів - важливий елемент енергетичної незалежності та безпеки України"

Колісник: "Створення мінімальних запасів нафтопродуктів - важливий елемент енергетичної незалежності та безпеки України"
386323 ПЕРЕГЛЯДІВ

Заступник міністра енергетики України Микола Колісник заявив, що створення мінімальних запасів нафти й нафтопродуктів — це відповідь на виклик, який поставила перед країною війна.

Про це він заявив у парламентському Комітеті з питань енергетики та житлово-комунальних послуг за участі Міністерства енергетики, Секретаріату Енергетичного співтовариства та Представництва ЄС в Україні, учасників ринку, ПАТ «Укрнафта», АТ «Укртранснафта», АТ «Укргазвидобування» та Нафтогазової асоціації України де відбувся круглий стіл під назвою «Законодавчі пропозиції щодо формування мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів в Україні».

Під час розмови вони сфокусувались на законопроєкті № 9024, а також доопрацьованих пропозиціях в окремій редакції, що визначає основні правові, організаційні та фінансово-економічні засади створення і функціонування в Україні системи мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів (МЗНН). Головна мета — забезпечити внутрішній попит населення та суб’єктів господарювання у споживанні нафти та нафтопродуктів у разі виникнення кризової ситуації на ринку нафти та нафтопродуктів.

Якщо надходження нафти та нафтопродуктів припиниться, потребу в них країна зможе задовольняти протягом не більш як 10 - 30 днів шляхом власного видобутку та наявних запасів. За словами Миколи Колісника, цього критично мало, враховуючи усю підступність ворога, з яким Україні довелось стикнутись, тому не можна виключати ризику чергової спроби позбавити державу палива.

На думку заступника міністра енергетики, створення запасів нафтопродуктів - важливий елемент енергетичної незалежності країни, адже передбачає формування мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів в обсязі до 90 днів середньодобового чистого імпорту або 61 дня середньодобового внутрішнього споживання на випадок виникнення непередбачуваних ситуацій.

Створення МЗНН також є одним із зобов’язань України відповідно до Директиви Ради 2009/119/ЄС. Згідно із законопроєктом, оператори ринку створюють та зберігають МЗНН на власних потужностях, а також надають суб’єктам ринку послуги з резервування і зберігання мінімальних запасів за договорами (тікетс-угодами).

Своєю чергою суб'єкти ринку:

1. створюють МЗНН на власних потужностях

2. зберігають МЗНН на потужностях відповідальних зберігачів

3. виконують вимоги зі створення МЗНН шляхом укладання договорів (тікетс-угодами) з Операторами

4. оформлюють банківську гарантію для фінансового забезпечення виконання зобов’язань у розмірі 25% ринкової вартості створених відповідно до вимог закону МЗНН.

Пресслужба міністерства енергетики України наголошує, що учасники ринку мають щороку спрямовувати 3% (накопичувально) від введеного в обіг обсягу нафти та/або нафтопродуктів, але не менше 2 тис. тонн – для імпортерів та 50 тис. тонн – для виробників. Додається, що запаси формуються з тих товарних позицій, які вводяться в обіг (для LPG – або в LPG, або в бензинах з коефіцієнтом 0,8). Вони працюють за умови достатнього розміру сформованого обсягу МЗНН та банківської гарантії з достатнім розміром залишку фінансового забезпечення.

«Дуже важливо, що законопроєкт не має репресивного характеру. Він не передбачає штрафних санкцій та перевірок. Якщо суб’єкт припустився технічної помилки, працює принцип самостійного повідомлення, і він може її виправити. Єдина відповідальність, передбачена за недотримання та зловживання. У такому випадку банківська гарантія буде списана на казначейський рахунок. Це європейський підхід», — підкреслює заступник міністра енергетики України Микола Колісник.

Теги: Заступник міністра енергетики України Микола Колісник,Микола Колісник,Міністерство енергетики,ембарго,Укрнафта

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео