Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Україна отримає від Республіки Корея кредити на суму $2,1 млрд

Україна отримає від Республіки Корея кредити на суму $2,1 млрд
398617 ПЕРЕГЛЯДІВ

Україна та Республіка Корея підписали рамкову угоду, згідно з якою Фонд економічного розвитку та співробітництва (EDCF) надасть Україні пільгові кредити в еквіваленті $2,1 млрд протягом наступних п’яти років. Проєкт відповідної угоди було ухвалено Кабінетом Міністрів України на засіданні 2 квітня 2024 року. Підписати Рамкову Угоду від українського Уряду доручено Першому віцепрем’єр-міністру України — Міністру економіки України Юлії Свириденко.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

«Зроблено ще один крок до фіналізації всіх необхідних внутрішніх процедур та початку практичної реалізації домовленостей з нашими корейськими друзями. Україна або резидент України, який отримає державну гарантію матимуть змогу залучити пільгові кредити від EDCF. Кошти будуть спрямовані на закупівлю обладнання та на проєкти відновлення», — сказала очільниця мінекономіки.

Передбачається, що за умовами Рамкової Угоди Уряд Кореї надає можливість Позичальнику отримувати кредити від EDCF до максимальної суми зобов'язань у корейських вонах, що не перевищує еквівалент два мільярди сто мільйонів доларів США (2 100 000 000 доларів США) на 2024 - 2029 роки для фінансування кредитних проєктів EDCF в Україні. Уряди Кореї та України мають визначити проєкти-кандидати у тісній співпраці один з одним. Деталі кожного окремого проєкту, сума та умови кредитування будуть визначені у окремих кредитних угодах, укладених між Експортно-імпортним банком Кореї та позичальником.

Цю угоду стосовно кредитів від EDCF підписали Перший віцепрем'єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко разом з Послом Кореї в Україні Кімом Хьонгом 13 вересня 2023 року в присутності Президента України Володимира Зеленського та Міністра земельних ресурсів, інфраструктури та транспорту Кореї Хі Рьон Вона. 21 грудня 2023 року Верховна Рада України ратифікувала документ. Відповідно до Угоди на першому етапі такі кредити можуть бути залучені на постачання обладнання. З 2025 року буде можливість залучати інфраструктурні кредити на відбудову. 

У мінекономіки зазначають, що Фонд співробітництва в економічному розвитку (EDCF) заснований Урядом Республіки Корея з метою сприяння економічному співробітництву між Кореєю та країнами, що розвиваються. Фонд надає фінансову підтримку країнам-партнерам для їх промислового розвитку та економічної стабільності.

  • Нагадаємо, що раніше Міністр економіки Юлія Свириденко під час великої партнерської зустрічі на “Фабриці-кухні” в Бучі розповіла, що державно-приватне партнерство дозволить провести ефективну модернізацію шкільних їдалень.
  • Зустріч відбулась за участі першої леді України Олени Зеленської, українських міністрів, команди офісу реформи шкільного харчування та міжнародних партнерів 30 березня. Її організували на першій “Фабриці-кухні”, щоб обговорити стратегічні цілі реформи шкільного харчування, основною метою якої є забезпечення якісного та здорового харчування дітей в кожному куточку України.
  • Ця зустріч складалась з 2 блоків:  з інтерактивної частини, під час якої учасники зустрічі  ознайомились з роботою «Фабрики-кухні» та занурились в технологічні процеси приготування страв, та з офіційної частини заходу, в межах якої учасники зустрічі взяли участь в панельній дискусії за участі міністрів та міжнародних партнерів реформи.
  • Під час дискусії було презентовано 4 стратегічні цілі реформи шкільного харчування (посилення фінансової та інституційної спроможності громад, модернізація інфраструктури закладів освіти, забезпечення розвитку кадрового потенціалу, формування культури здорового харчування), зокрема окреслено карту потреб (найактуальніші потреби реформи), створену командою реформи та профільними міністерствами задля кращого розуміння партнерами пріоритетних задач згідно стратегічних цілей реформи. 

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео