Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

"Серця майбутнього" – унікальний фонд, створений лікарем для допомоги дітям

"Серця майбутнього" – унікальний фонд, створений лікарем для допомоги дітям
340371 ПЕРЕГЛЯДІВ

Для більшості з нас вже дуже звично те, що благодійні фонди створюються або небайдужими людьми або кимось відомим. Здебільшого громадяни нашої країни, що все таки засновують благодійні організації, бачать якусь проблему і вирішують з нею боротися. Таким чином створено сотні різних фундацій, які діють для покращення життя українців. Але інколи бувають випадки, коли засновниками стають справді професіонали своєї справи, люди що бачать ситуацію зсередини, працюючи в галузі, для якої й створюється організація. "Серця майбутнього" – саме такий випадок, адже це фонд, заснований кардіологом для допомоги дітям із вродженими вадами серця. І це дійсно перший в Україні фонд, що був створений саме лікарем.

Благодійну організацію "Серця майбутнього" було створено у 2012 році. Головним її засновником є Богдан Черпак – завідуючий відділенням хірургічного лікування вроджених вад серця Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Амосова. Це людина, що з 2008 року є одним із провідних спеціалістів відділення ендоваскулярної хірургії, і він дійсно знає про всі плюси лікування вроджених вад серця у дітей саме таким методом. Але в Україні нерідко терапія цього – це операції на відкритому серці, що є застарілим способом. І тому знаючи, наскільки краще саме ендоваскулярні втручання у порівнянні з класичними операціями, чоловік вирішив допомагати дітям, адже ціна такої операції досить велика. Держава не виділяє гроші на закупівлю необхідного обладнання. І для того, щоб більше дітей могли почати жити нормальним життям, не боячись реабілітації та серйозних ускладнень після втручання на відкритому серці, і було створено цей благодійний фонд.

У провідних кардіологічних відділеннях України добре знають справжню статистику вроджених вад серця у дітей. Так само там знають і про те, що коли батьки дізнаються про таку ситуацію ще внутрішньоутробно – їм страшно народжувати таку дитину. У випадку ж, коли цю проблему діагностують вже після народження – вони просто не розуміють, що їм робити. І так, батьки привозять дітей у інститут Амосова знаючи про те, які там спеціалісти. Там їм пояснюють,  що це можна вилікувати і дитина зможе повернутися до звичайного нормального життя, не відрізняючись від здорових дітей. Але коли стає відомо про ціну – надії нерідко рушаться. Так, існують державні програми, створені листи очікування. Але вони величезні і дитина може просто не дочекатися свого порятунку. Ціна нормального здорового життя для дитини –  близько 100 тис. грн.  А назва мініатюрного апарату, що може дозволити в майбутньому забути про проблеми із серцем – оклюдер. Саме він допомагає закривати дефекти перегородок серця та слугує своєрідним каркасом, на якому потім можуть розростися власні клітини серця. У фонді збирають саме на ці пристрої, таким чином допомагаючи маленьким українцям у боротьбі за життя.

Збори на порятунок дітей відбуваються як на сайті фонду, так і на платформі "Української біржі благодійності".  І саме там, наприклад, можна побачити, що нерідко потреби закривають партнери фонду. Наприклад, 28 грудня 2022 року було відкрито збір для хлопчика Саші, в рамках якого потрібно було зібрати майже 95 тис. грн. І цей збір майже миттєво закрив мобільний оператор Vodafone, пожертвувавши повну суму. Так само було врятовано ще двох дівчат, що мали відкриту артеріальну протоку. Було відкрито і проєкт на сайті "Української біржі благодійності", що мав на меті зібрати понад 350 тис грн і де зібралося 700 благодійників. Вони змогли зібрати кошти та врятувати життя чотирьом дітям, операції яким були проведені зовсім нещодавно. І таких історій порятунку ще дуже багато.

Допомагають з проведенням операцій дітям із вродженими вадами серця і відомі люди, створюючи ініціативи на своїх соціальних платформах. Вони просять не дарувати жодних подарунків на свята, а вітати, наприклад, із днем народження, донатами на їх скарбничку "Української біржі благодійності". Таким чином інфлюенсерка Сабіна Мусіна змогла допомогти врятувати життя вже 41-й дитині. Павло Казарін робить так само, з його допомогою було проведено операції 15-и дітям.

Допомагати можемо і ми. Це легко можна зробити на сайті або на сторінці фонду на платформі "Українська біржа благодійності". Ми можемо подарувати нове життя для дитячих сердець. Разом ми – сила.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео