Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Потрібен освітній фінансовий стандарт – Ганна Старостенко

80561 ПЕРЕГЛЯДІВ

З вуст Ганни Старостенко, котра обіймає посаду заступника голови Київської міської державної адміністрації, пролунала інформація про те, що в столиці готові до процесу децентралізації в освітянській галузі. Однак, для цього держава повинна виробити єдиний фінансовий стандарт, аби чітко розуміти, куди й на що мають бути спрямовані кошти, котрі будуть виділені державною субвенцією.

Старостенко зазначила, що для Києва уже передали більші повноваження, а також частину коштів та залишили ту частину податку, яку до процесу децентралізації забирали в загальний котел. Однак, цього замало, якщо не виробити конкретну модель. Як вагомий аргумент заступник голови КМДА наводить простий приклад. Згідно української Конституції середня базова освіта в країні є безкоштовною. Отже, витрати на навчання повинна взяти на себе держава. Але Старостенко розповідає, що при фінансуванні у два мільярди гривень, котрі виділяються із держказни для столиці, є проблема з нестачею коштів. Адже, цієї суми мало, аби забезпечити повноцінне функціонування київської міської галузі освіти.

Також чиновниця каже, що на одну дитину, яка навчається в середній школі в рік треба близько дванадцяти тисяч гривень. Держава дає вісім тисяч. Ще чотири тисячі додають з столичної казни. Тому Старостенко переконує, що повинно бути чітке визначення в законі про середню освіту щодо освітніх та фінансових стандартів, тобто у законодавчому документі має бути вказано, які освітні послуги отримує дитина на виділені державою кошти.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео