Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Університет отримав у подарунок унікальне видання – книгу пам’яті «Солдати Чорнобиля»

Університет отримав у подарунок унікальне видання – книгу пам’яті «Солдати Чорнобиля»
362422 ПЕРЕГЛЯДІВ

21 квітня 2023 р. у Полтавському художньому музеї імені Миколи Ярошенка відбулося урочисте вручення книги Сергія Козлова та Анатолія Шевченка «Солдати Чорнобиля» Полтавському національному педагогічному університету імені В. Г. Короленка.

Захід відбувся напередодні вшанування пам’яті тих, хто постраждав від найбільшої екологічно-соціальної катастрофи ХХ століття. Масштаб і наслідки трагедії, спричиненої вибухом і подальшим руйнуванням четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції, закарбували в історії людства 26 квітня як Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф.

На урочистому зібранні були присутні герої-чорнобильці, зокрема автори публікації, а також представники академічної спільноти університету – студенти й викладачі психолого-педагогічного факультету разом із очільницею професоркою Наталією Сулаєвою.

Герої України Микола Абраменко, Сергій Козлов, Анатолій Шевченко під час презентації ділилися спогадами про ті буремні 100 днів, які віддали на захист життя мільйонів людей ціною власного здоров’я.

На фото зліва направо: Микола Григорович Абраменко, Анатолій Іванович Шевченко, Сергій Валерійович Козлов

 

Презентована книга є унікальним виданням, адже вона створена на основі реальних розповідей учасників і фотоматеріалів. На думку одного з авторів Сергія Козлова, книга «Солдати Чорнобиля» має не тільки зберегти пам’ять народу про Чорнобильську катастрофу та віддати шану її ліквідаторам, а й змінити ставлення суспільства до рятувальників, яке дедалі частіше стає цинічно байдужим.

Символічним є той факт, що інший автор книги Анатолій Шевченко є випускником нашого університету 1985 року. У своєму слові Анатолій Іванович наголосив на педагогічному (виховному) значенні публікації.

Університетська спільнота щиро дякує рятувальникам за їхній подвиг, за те, що своєю перемогою над смертю додають переможного сенсу боротьбі українців у теперішній російсько-українській війні!

Окрему слова вдячності висловлюємо директорці Полтавського художнього музею імені Миколи Ярошенка Ользі Курчаковій за організацію та особливу атмосферність заходу!

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео