Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Кафедра історії України провела Круглий стіл «(Пере)Осмислюючи Гетьманщину»

Кафедра історії України провела Круглий стіл «(Пере)Осмислюючи Гетьманщину»
392918 ПЕРЕГЛЯДІВ

18 вересня 2023 р. у Полтавському національному педагогічному університеті відбувся Круглий стіл «(Пере)Осмислюючи Гетьманщину». Захід був проведений у змішаному форматі, об’єднавши науковців не лише нашого закладу, але й Національного університету «Києво-Могилянська Академія», Українського католицького університету, Київського національного університету імені Тараса Шевченка тощо. Приводом до зібрання став ювілей професора кафедри історії України, доктора історичних наук Юрія Волошина. Відкрила захід ректорка університету професорка Марина Гриньова, привітавши учасників та вручивши почесну відзнаку ювілярові за багаторічне служіння науці та розбудову університету.

 

Саме історія Гетьманщини є темою наукового зацікавлення та дослідження Юрія Волошина, а відтак винесені на обговорення Круглого столу проблеми були покликані не лише окреслити наявні узагальнюючі методологічні дослідження, але й окреслити перспективи майбутніх студій.  Спікерами виступили: Юрій Волошин (Полтавський національний педагогічний університет імені В. Г. Короленка), Володимир Маслійчук (Національний університет «Києво-Могилянська академія), Оксана Коваленко (Полтавський національний педагогічний університет імені В. Г. Короленка), Володимир Склокін (Український католицький університет), Олексій Сокирко (Київський національний університет імені Т. Шевченка), Максим Яременко (Національний університет «Києво-Могилянська академія).

Вони закцентували свою увагу на низці проблем, зокрема, як сучасні методологічні підходи знайшли вияв у сучасній історіографії Гетьманщини, як вдалося вписати «українські» проблеми в загальноєвропейський контекст. Актуального звучання набуло обговорення особливостей та перспектив подальшого розвитку фахових досліджень історії Гетьманщини, виходячи з реалій сьогодення, зокрема загального зацікавлення історією в суспільстві, її інструменталізацію, російську агресію.

 

Ці питання викликали дискусії та обговорення не лише серед спікерів, але й серед науковців, слухачів, викладачів, студентів факультету історії та географії, які навчаються за спеціальностями  032 Історія та археологія (групи ІА-62, ІА-43) та 014 Середня освіта. Історія (ІО-41).

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео