Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Шевченківська премія 2015: результати

Шевченківська премія 2015: результати
53418 ПЕРЕГЛЯДІВ

Цьогоріч нагороджуватимуть митців лише у чотирьох номінаціях: «Література», «Літературознавство та мистецтвознавство», «Театральне мистецтво», «Образотворче мистецтво».


Список переможців Премії затверджений і чекає підпису Президента.

Підсумком останнього третього туру обговорення конкурсних літературно-мистецьких творів Комітетом з Національної премії України імені Тараса Шевченка (далі – Комітет) стало таємне голосування, на якому було прийняте рішення щодо кандидатур, яким у 2015 році пощастить отримати одну з найвищих Національних премій.

Цьогоріч нагороджуватимуть митців лише у чотирьох номінаціях: «Література», «Літературознавство та мистецтвознавство», «Театральне мистецтво», «Образотворче мистецтво». Комітетом було вирішено не вручати премії за напрямками «Публіцистика і журналістика», «Музичне мистецтво» і «Концертно-виконавське мистецтво». Причини такого скорочення не пояснюються.

Переможцями Шевченківської премії 2015 стали:

Костянтин Москалець – у номінації «Літературознавство і мистецтвознавство» за книгу есеїв «Сполохи»;

Микола Компанець – лауреат напрямку «Образотворче мистецтво» за мистецький цикл «Земля моїх батьків»;

Петро Панчук – у категорії «Театральне мистецтво» за втілення образу Тараса Шевченка на вітчизняній театральній сцені.

Юрій Буряк– у номінації «Література» за книгу поезій «Не мертве море» (хоча раніше повідомлялося, що лауреатом стане Юрій Щербак зі своєю трилогією «Час смертохристів», «Час великої гри» та «Час Тирана. Прозріння 2084 року»).

Рішення Комітету вже підписав його керівник Борис Олійник. Згідно процедури, воно було передане на розгляд Президентові України Петру Порошенку, який найближчим часом має видати відповідний указ.

Нагадаємо, що вручення минулої Шевченківської премії  було проведене лише 7 листопада 2014 року через відсутність очільника держави і його дострокові вибори.

Сума головної літературно-мистецької премії України досі залишається незмінною і становить 260 тисяч гривень.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео