Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

На Букерівську премію-2016 претендують шість письменників

На Букерівську премію-2016 претендують шість письменників
135429 ПЕРЕГЛЯДІВ

Три чоловіка та три жінки, чия проза сколихнула світ, потрапили до шорт-листу Букерівської премії – однієї з найпрестижніших у літературі. Вручають її з 1969-го року, а супроводжується Премія декількома правилами, зокрема, можливістю вручення тому автору, чиє творіння перекладено на англійську мову та може бути придбано будь-яким читачем по всьому світу.

Раніше Букера присуджували тим митцям, котрі були громадянами Великобританії, Ірландії чи країн Британської Співдружності. Проте, у 2014-му цей пункт було змінено, через що гонитву за Премію отримали право розпочинати усі англомовні письменники незалежно від національності.

Так, до переліку фіналістів Букеру-2016 увійшла канадська письменниця малайсько-китайського походження Мадлен Тієн, перу якої належить сага «Не кажи, що ми нічого не маємо». Її події розгортаються під час революції у Китаї, а відображення у романі знаходять такі питання як непорозуміння та зрада.

«Розпродаж» Пола Бітті «New York Times» включив до переліку найкращих книжок минулого року. Крім того, «Розпродаж» серед усіх номінантів на Премію є найсаркастичнішим, оскільки у ньому письменник підіймає тему повернення рабства афроамериканцем.

«Ейлін» Отесси Мошфех – найсумніший роман шорт-листу. Він розповідає про пасивне вбивство молодою дівчиною власного батька-алкоголіка та зачіпає теми морального вибору та кохання до близьких людей. Найоригінальніший – «Усе, що являє собою людина» канадського британця Девіда Шалая, найнесподіваніший – судова драма «Його брудний план» Грема Макрае, а найпронизливіший – «Гаряче молоко» Дебори Леві.

Ім'я лауреата Букера-2016 стане відомим наприкінці жовтня. Розмір нагороди – 65,5 тисяч доларів.


Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео