Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

«Нам потрібні стипендії» - під Радою мітингували студенти

«Нам потрібні стипендії» - під Радою мітингували студенти
54441 ПЕРЕГЛЯДІВ

     Студенти київських ВНЗ знов вийшли під стіни Верховної Ради України на акцію протесту проти реформ у сфері виплати стипендій. Вони звернулися до парламентаріїв,аби ті не приймали нововведення, які негативно скажуться на положенні молоді, що навчається на бюджеті та отримує державні виплати.

     Цей мітинг став не першим за останні декілька місяців: до цього студенти виходили як і окремо, так і на загальні акції протестів: разом с пенсіонерами, чорнобильцями та профспілками. Основна умова бюджетників – відмова депутатів від прийняття реформи до системи виплат стипендій, які передбачують значне скорочення чисельності тих, хто буде отримувати державні кошти.

     Як відзначають студенти, такий метод був запозичений в Європі, однак не можна порівнювати ані системи освіти, ані рівень життя в цілому в Україні та країнах ЄС. В Україні звичайна стипендія дорівнює приблизно 800-900 гривень, на які молодь має жити місяць, що нереально з тарифами на громадський транспорт, продукти та інше. Багато починають шукати роботу вже навіть з перших курсів, що не може не впливати негативно на успішність в навчанні. Але якщо раніше за деяких старань можна було і отримувати стипендію, і працювати, то тепер студенти змушені будуть обирати: або шукати ще більше роботи, або виживати лише на вісімсот гривень, адже далеко не всі можуть розраховувати на допомогу батьків.

     Парламентарії не погоджуються: коли реформи запровадять, система відбору стипендіатів буде розроблена чітко й прозоро, тож усі, хто потребує виплат, будуть отримувати гроші. Але, якщо раніше це робилося так, що відмінні результати перекривали незадовільні, тепер стипендії будуть виплачуватися дійсно тим, хто прикладає зусиль до навчання. Що ж стосується льотних категорій, тут ні в кого виплати забирати не будуть, навпаки – планують їх підвисити.


Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео