Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Коли почне діяти новий правопис?

Коли почне діяти новий правопис?
225026 ПЕРЕГЛЯДІВ

Оновлений правопис української мови рекомендують ввести у широкий вжиток з початку червня поточного року. Новий документ вже затверджений на офіційному рівні. З 3 червня рекомендується застосовувати нові норми в усіх сферах суспільного життя, особливо важливо це для офіційно-ділового мовлення.

3 червня оновлений текст українського правопису  має бути опублікований на офіційних сайтах профільних структур - Національної академії наук та Міністерства освіти. Саме з цього дня оновлені норми правопису будуть вважатися такими, що офіційно отримають силу і будуть рекомендовані до використання в офіційному та діловому мовленні.

Наразі фахівці працюють над планом імплементації оновленої редакції мовної «конституції». Найближчим часом мають визначити термін, протягом якого буде впроваджено внесені зміни в освітній процес.

Постанова щодо внесення змін до правопису була ухвалена урядом 22 травня цього року. Проект підготувала група фахівців зі спеціально організованої комісії з питань правопису. До неї ввійшли мовознавці з НАН та кількох українських університетів.

Інновації у тексті правопису включають деякі фонетичні, граматичні зміни, інакше тепер передаватимуться на письмі  звуки та звукосполучення іноземного походження, деякі географічні та особові назви. Зміни стосуватимуться окремих випадків написання слів разом, окремо або через дефіс. Крім того, відтепер рекомендованим є використання фемінітивів, у тому числі на позначення представниць тих чи інших професій.

Теги: правопис,норми,зміни,постанова,правила,мова

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео