Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Новини Укаїни: Помер король Саудівської Аравії

Новини Укаїни: Помер король Саудівської Аравії
53067 ПЕРЕГЛЯДІВ

Король Саудівської Аравії Абдулла бен Абдель Азіз помер, через декілька тижнів після того як він був доставлений до лікарні.


Король Саудівської Аравії Абдулла бен Абдель Азіз помер, через декілька тижнів після того як він був доставлений до лікарні.
90-річний король Абдулла страждав від запалення легенів. За традицією, король Абдулла буде похований пізніше в п’ятницю в безіменній могилі.
Рано в п’ятницю було оголошено, що його наступником став 79-річний зведений брат Салман. Новим наслідним принцем став інший зведений брат покійного, Муркін, якому в цьому році буде 70 років. Усі втрьох вони є синами засновника та першого короля сучасної Саудівської Аравії, Абдель Азіза, якого, як правило, називають Ібн Сауда, який помер ще в 1953 році.
Король Абдулла очолив престол в 2005 році, але останніми роками страждав на регулярні напади та поганий стан здоров’я.
Експерти кажуть, що Саудівська Аравія може зіткнутися з більш серйозною проблемою внутрішньої безпеки після смерті короля Абдулли
Президент США Барак Обама поділився із власними особистими симпатіями покійному королю і виразив від імені американців співчуття щодо його смерті. Віце-президент США Джо Байден написав, що він очолить делегацію в Ер-Ріяд, щоб віддати данину поваги.
Британський прем’єр Девід Кемерон заявив, що короля Абдуллу будуть пам’ятати за його «прихильності миру і зміцненню взаєморозуміння між конфесіями».
Король Йорданії Абдулла II перервав візит до Давосу, аби поїхати до Саудівської Аравії, а королівський суд Йорданії проголосив 40 днів жалоби.
Абдулла був 13-м яз 37 синів короля Ібн Сауди. Орієнтовно він народився в серпні 1924 року у Ер-Ріяді, хоча щодо його реальної дати народження існують певні суперечки.
У 1962 році він був призначений командиром Саудівської Національної гвардії, де він заслужив повагу і лояльність пустельних племен.
У 2005 році він став наступником свого зведеного брата Фахда. Тим не менш, він уже був де-факто лідером Саудівської Аравії протягом 10 років, оскільки його попередник був ослаблений інсультом.
За оцінкою різних експертів, покійний монарх був реформатором у себе вдома, але повільним та стабільним. Він дозволив м’яку критику свого уряду в пресі, і натякнув, що все більше жінок мають отримувати дозвіл працювати.
Його наступник, король Салман провів 48 років в якості губернатора провінції Ер-Ріяд, перш ніж стати наслідним принцом і міністром оборони. Кореспонденти повідомляють, що малоймовірно, що він встане на шлях будь-яких серйозних змін.

 

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео