Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Новини України: Сьогодні греко-католики та православні відзначають Обрізання Господнього

Новини України: Сьогодні греко-католики та православні відзначають Обрізання Господнього
185311 ПЕРЕГЛЯДІВ

Ще в IV столітті було встановлено, що сьогоднішній день присвячений події, яка сталася на восьмий день після свята Різдва.


Ще в IV столітті було встановлено, що сьогоднішній день присвячений події, яка сталася на восьмий день після свята Різдва. Згідно інформації старозавітного закону, в цей день Христос прийняв обрізання, яке було обов’язковим для всіх хлопчиків (в Новому Завіті воно називається таїнством Хрещення). Згідно давнім традиціям, при обрізанні немовляті давалося ім’я. Марія назвала свого сина Ісусом (тобто спасителем).
Сьогодні ж церква поминає Василія Великого, архієпископа турецького Кесарії Каппадокійської. Тому в народі перший день старого нового року називають ще Васильєвим.
В давні часи відразу після світанку на Василя ходили по хатах парубки-колядники. Бажаючи господарям здоров’я і щастя, вони розкидали зерна жита, пшениці, ячменю та вівса. А першого колядника господарі хати просили присісти на порозі - «щоб кури сиділи і курчат висиджували». З цим днем пов’язані і інші звичаї. Щоб у жінок та дівчат були нові наряди, прийнято свято зустрічати тільки в обновках, а ще краще - декілька разів змінювати вбрання протягом дня. Щоб на столі цілий рік була смачна їжа, 14 січня готували багаті страви, у тому числі і смаженого поросята. А борги на старий Новий рік віддавати не можна - весь рік не вилізеш з боргів за прикметою.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео