Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

​Монастир, чи історичний хостел-катівня: скандальний бізнес-проект на Волині

​Монастир, чи історичний хостел-катівня: скандальний бізнес-проект на Волині
138382 ПЕРЕГЛЯДІВ

Нещодавня новина про облаштування історичного хостелу у приміщенні колишньої Луцької в’язниці НКВС неабияк сколихнула жителів міста. Свої міркування щодо подальшої долі проекту висловила прес-служба Волинської єпархії УПЦ КП. Громадськість сприйняла неохоче сумнівний бізнес-проект.

У інвесторів був задум відтворити атмосферу радянської катівні для політв’язнів. За різною інформацією фахових істориків, у стінах в’язниці лише у червні 1941 р. загинуло близько 2-4 тис. арештантів.
Приміщення для користування отримала Волинська єпархія УПЦ КП рішенням Волинської ОДА. У депутатів виникли сумніви у законності реконструкції приміщення на «радянський манір». Нагадаємо, що колишній монастир ордену бригідок ХVII ст. належить до переліку архітектурнимх пам’яток національного значення.
На даному етапі реставраційні роботи у колишній катівні призупинені до з’ясування усіх нюансів наявної бізнес-ідеї. Волинська єпархія наразі очікує продуктивні пропозиції альтернативних проектів від громади. Прес-служба єпархії запевнює, що отримала офіційне погодження Мінкульту щодо реставраційного проекту. Депутати, які розкритикували ідею створення хостелу, неодноразово наполягали на ідеях створення музею політичних репресій за кошти міського та обласного бюджетів. Однак не вдалося налагодити синергію з єпархіальною верхівкою.
Держава не спроможна виділити кошти на ремонт приміщення, тому туристичний об’єкт потребує фінансової підтримки інвесторів.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео