Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Вчені довели, що з віком навіть мозок людини вкривається зморшками

Вчені довели, що з віком навіть мозок людини вкривається зморшками
81897 ПЕРЕГЛЯДІВ

     Не тільки шкіра людини з віком покривається зморшками, як встановили дослідники з Великобританії. Виявляється, наш мозок теж втрачає свою пружність і стає більш "зморшкуватим".
     Мозок людини покривають численні борозни, які з часом змінюються, стаючи більш ослабленими, як показало дослідження. Причому ці борозни чимось нагадують зморшки, у жертв хвороби Альцгеймера вони є глибшими. Автори дослідження вважають, що розуміння цих механізмів, які контролюють зміну борозен мозку з віком може бути використано в діагностиці хвороб мозку і ранньому розпізнаванні деменції.
     Для того, щоб виявити зв'язок між зморшками мозку і його корою, вчені з Університету Ньюкасла заглянули під череп більше тисячі добровольців за допомогою МРТ. Виявилося, що з віком пружність кори знижується. Причому раніше нікому з учених не вдавалося вимірювати натяг борозен головного мозку людини протягом багатьох років. Тепер же встановлено, що борозни мозку формуються простим універсальним законом. З віком фортеця цих борозен зменшується.
     Неврологи давно підозрювали, що у жертв хвороби Альцгеймера обсяг мозкової кори зменшується, однак тепер доведено, що ці ж пацієнти втрачають і її пружність. Іншими словами, по виразності зморшок на поверхні мозку можна з упевненістю судити про початок патологічних процесів, якщо ці зморшки утворюються завчасно.
     Тепер дослідникам залишається з'ясувати, чи існують якісь способи проведення "фейслифтинга мозку", і чи можна захищати цей орган від передчасного старіння.


Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео