Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Науковці створили штучні м’язи

Науковці створили штучні м’язи
162950 ПЕРЕГЛЯДІВ

     Науковці зі Сполучених Штатів винайшли формулу штучних м'язів з нейлонових волокон, за структурою подібних до справжніх людські м'язів, що можуть використовуватися у медичних цілях.

     Науковці з Массачусетського університету створили штучні м'язи з нейлонових ниток, що під час нагрівання збільшуються в об'ємі та скорочуються у довжині, тобто поводяться як справжні людські м'язи. Такий винахід американських учених здатний згинатися під впливом ниток, що нагріваються з боків, і за своїми фізичними проявами дуже схожий на свій природний прототип.

     Поки що для роботи штучних м'язів необхідні спеціальні котушки і шківи, тому науковці планують ще більше розвинути та вдосконалити свій винахід. Якщо це вийде, у майбутньому цю нейлонову конструкцію можна буде використовувати в одязі і взутті. Ще одна важлива сфера вживання штучних м'язів, яку прогнозують учені – медицина: їх можна буде використовувати у медичних пристроях, зокрема у катетерах.

     Винахід американських науковців є вже не першим у цій галузі: японські вчені вже робили спроби створити штучний скелет людини з використанням конструкцій, подібних до справжніх м'язів.


Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео