Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

У небі над Данією пролетів метеор

106835 ПЕРЕГЛЯДІВ

Данська агенція Danish Broadcasting Corporation повідомила, що в ніч з 18 на 19 серпня над півостровом Юлланд, між містами Раннерс та Віборг у небі з’явилася вогняна куля, яку зафіксували одразу шість камер, котрі постійно ведуть спостереження за зоряним небом. Вчені кажуть, що камерам вдалося зафіксувати саме той момент, коли метеор торкнувся поверхні Землі. Вдалося навіть зафіксувати швидкість літаючого об’єкту. Метеор рухався зі швидкістю 18 км/сек. знаходячись на відстані 30 кілометрів від земної поверхні.

Співробітники з Копенгагенського університету висловили припущення, що метеор згорів ще у верхніх шарах атмосфери, однак не виключають можливість того, що на Землі можна знайти шматки палаючої кулі.

Хеннінг Хаєк, один із викладачів датського столичного університету та відповідальний за данську колекцію метеоритів у Державному природничому музеї, сказав, що метеор може бути шматком астероїда, який прилетів на Землю з Місяця чи Марсу.

Також Хеннінг Хаєк сказав, що падіння метеора було набагато яскравішим видовищем, ніж поява падаючої зірки на небосхилі. До речі, жителі Данії кожного року в серпні можуть спостерігати за метеоритами, котрі пролітають повз нашу планету, однак уламки астероїдів щастить знайти не часто, а точніше раз у століття. Отож, така важлива подія була в науковців в 1800-му, 1900-му та 2009 – му роках.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео