Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Вчені досліджують орбіту нової карликової планети

133850 ПЕРЕГЛЯДІВ

Науковцями було знайдено найвіддаленіше від нашої Сонячної системи небесне тіло, яке, в порівнянні з Плутоном, у 3 рази перевищує відстань від Сонця.

Про таке відкриття розповіли у рамках конференції Американського астрономічного товариства.

Планету V774104 було виявлено у жовтні поточного року, її відстань від сонця становить 15,4 млрд км, 103 а.о. (астрономічні одиниці).

Нововідкритий об’єкт буде віднесений до однієї із 2-х груп: крижаних світів, у разі наближення до Сонця; або ж до внутрішніх об’єктів хмари Оорта, які не наближаються до сонця ближче, ніж на 50 а.о. Друга група є винятковою. Дослідники і досі не в змозі пояснити будову цих небесних тіл: їх витягнуті орбіти не відповідають законам Сонячної системи. Є припущення, що ці об’єкти були створені величезною планетою, яка знаходиться поза межами системи. Іще однією гіпотезою є думка, що орбіти були витягнуті через гравітаційну силу ще за часів прото-Сонця.

Нове відкриття було зроблене японським телескопом Субару, розмір якого складає 8,2 метри. Телескоп знаходиться на Гаваях. До цього моменту, звання найбільш віддаленого від Сонячної системи небесного тіла носила Еріда, карликова планета, яка знаходиться у 97 а.е від Сонця. Об’єкт відкрив Майкл Браун у 2005 р.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео