Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Новини України: Через стрес люди стають нездатними до співчуття

Новини України: Через стрес люди стають нездатними до співчуття
105984 ПЕРЕГЛЯДІВ

Дослідники вважають, що коли людина знаходиться в стані стресу, їй важко відчувати співчуття до інших.


Дослідники вважають, що коли людина знаходиться в стані стресу, їй важко відчувати співчуття до інших. Деякі експерименти показали, що співчуття до незнайомців у людей збільшуються, коли за допомогою препарату їм знизили рівень гормонів стресу до мінімуму. Група канадських та американських науковців опублікували свої висновки в журналі Current Biology.
Попередні дослідження показали, що здатність співпереживати або співчувати чужому болеві не є унікальною властивістю людини. Миші, наприклад, мають здатність відчувати подібні емоції.
Загалом експеримент показав, що рівень стресу у людей збільшується, коли вони знаходяться в одній кімнаті з незнайомцями, присутність сторонніх людей може викликати повну апатію.
Дослідження проводили за допомогою студентів-добровольців. Науковці попросили молодих людей оцінити рівень свого співчуття, коли рука друга чи незнайомця зануриться у холодну воду на 30 секунд. Коли добровольцям ввели в організм стресо-блокатори, вони були здатними співпереживати та співчувати набагато більше, що показало значне підвищення активності діяльності відповідних ділянок мозку піддослідних.
Доктор Джеффрі Могіл, автор дослідження і нейробіолог з Університету Макгілла в Монреалі, пояснив, що під час стресу мозок запрограмовує нашу нервову систему й емоції на байдужість до болю чи страждань сторонніх людей.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео