Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Вчені виявили, що на пам’ять, сприйняття запахів й свідомість впливають молекули мозку

Вчені виявили, що на пам’ять, сприйняття запахів й свідомість впливають молекули мозку
238709 ПЕРЕГЛЯДІВ

При напруженій інтелектуальній діяльності наш мозок передає до мільйона імпульсів.


При напруженій інтелектуальній діяльності наш мозок передає до мільйона імпульсів. На особливі процеси у голові впливає ряд особливих білкових сполук. Давайте розглянемо, що змушує нас пам’ятати інформацію та яка молекула вбереже нас від шизофренії.
Пам’ять
Даною проблемою займався Ерік Кендел. Випускник Нью-Йоркського університету довів, що на запам’ятовування впливає молекула аденілатциклаза, що перетворює аденозин-трифосфат на аденозин-монофосфат. Саме це стимулює нашу нервову систему і змушує передавати імпульси нейронам швидше. Такі процеси проходять на безсвідомому рівні і близькі до умовного рефлексу.
Запахи
Проблемою відчуття запахів займаються ледь не з початку ХХ сторіччя. Незчисленні спроби класифікувати молекули за групами, їх призначенням не дали бажаних результатів. Єдине, що вдалося виявити – це те, що наші рецептори, що сприймають запах займають лише 2-4 см. У нашій системі нюху і їх набагато менше, ніж у собаки.
Лінда Бак і Річард Аксель займалися проблемою з 1991 року і за весь цей час, на основі раніше відкритих фактів, зробили висновок, що наші рецептори запаху – це білки, які займають 3% наших генів у ДНК, а коли ми чуємо запах, задіяно десятки таких молекул для розпізнання запаху.
Здоровий глузд
На те, що б ми сприймали реальність нормально, потрібна стабільна робота нейромедіатора дофаміну. Ця білкова сполука у нашій голові може при сильній активізації викликати навіть шизофренію. Психіатри блокували роботу цього білку за допомогою хлорпромазину (сильне заспокійливе) і нормалізували таким чином передачу інформації у мозку.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео