Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Таємниці, які приховує Марс

26920 ПЕРЕГЛЯДІВ

NASA опублікувало чергові дослідження атмосфери Червоної планети, які були написані базуючись на даних зонда MAVEN.

Перше дослідження зроблене за допомогою зонда, зафіксувало явище Фарадея, яке формувалось у завитки і витягувалось висотою у п’ять тисяч кілометрів. Досягши Марсу, по завиткам проходять планетарні іони. (О2+ та СО2+). Таке явище спричинене, більш за все, втратою Марсом власної атмосфери.

Інше дослідження планети виявило, що в термо- та іносфері планети наявна велика кількість кисню, змішана з двооксидом вуглецю, діоксиду азоту та аргону. При кожному зануренні зонда, щільність хімічних елементів на висоту двісті кілометрів була відмінною. Таке явище може бути викликане через взаємодію хвиль гравітації та вітру.

Також науковцями було виявлене на Марсі сяйво, яке, за природою, схоже на полярне сайво нашої планети. Відмінність полягає в походженні явища: тоді, як на Землі воно викликане магнітними полюсами, на Марсі ж воно виникає завдяки залишковим магнітним полем самої планети. Завдяки такій особливості сяйво на Марсі більш розсіяне та рівномірно розподілене в атмосфері.

Ще одним вивченням планети став аналіз розподілу частинок пилу на висоті від ста п’ятдесяти до тисячі кілометрів. Було визначено, що ніяке природне явище не здатне підняти пил так високо, а тому вчені вважають, що MAVEN зафіксував міжпланетний пил.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео