Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Міжнародна група збирається посилити санкції проти російського ВПК

Міжнародна група збирається посилити санкції проти російського ВПК
397457 ПЕРЕГЛЯДІВ

Міжнародна робоча група щодо санкцій проти російської федерації, очільник якої керівник Офісу Президента Андрій Єрмак та директор Інституту міжнародних досліджень Фрімана-Споглі (FSI) Посол Майкл Макфол, представила новий документ (№ 12), спрямований на обмеження доступу російського ВПК до західних технологій.

Про це повідомляє Офіційне інтернет-представництво Президента України.

Глава Офісу Президента заявив, що цей звіт містить переконливі докази того, як західні складники й далі сприяють повномасштабному вторгненню країни-агресорки та війні проти України. Андрій Єрмак наголошує, що російська ракета  Х-101, яка 13 червня поточного року вбила 11 людей, зокрема одну дитину, у п’ятиповерховому житловому будинку в Кривому Розі, містила 53 критично важливі компоненти, отримані з демократичних країн.

Також очільник ОП повідомив, що у звіті надано докладні рекомендації щодо того, як зупинити потрапляння критично важливих ракетних компонентів із демократичних держав до росії.

«У разі їх виконання ми суттєво обмежимо можливості Росії виробляти нові ракети й поповнювати свій арсенал», — сказав Андрій Єрмак.

За його словами, російська федерація у другій половині 2022 року змогла відновити й навіть перевищити досанкційний рівень імпорту критичних компонентів для виробництва різноманітної зброї. 

«Усю інформацію, яка міститься в цьому звіті, і всі докази ми передали нашим міжнародним партнерам, і тепер очікуємо на рішучі, швидкі та ефективні дії», — наголосив керівник Офісу Президента України.

Андрій Єрмак вважає, що важливо не лише значно посилити санкції,  а й суттєво вдосконалити порядки й практики застосування наявних обмежень.  

 «Необхідно негайно повністю припинити передачу Росії з демократичних країн технологічних складників для виробництва зброї, а також поступово повністю ізолювати Росію від торгівлі з вільним світом, за винятком кількох гуманітарних категорій», — сказав очільник ОП.

Щодо посилення санкцій також висловилась  перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки України Юлія Свириденко. На її думку, необхідно посилювати санкції до повної втрати державою-терористом спроможності далі вести агресивну війну. 

Документ демонструє, що основа сучасного військового апарату рф досі значною мірою залежить від складної електроніки, що надходить із розвинутих країн. Зокрема, мікрочипи західного виробництва були виявлені в кожному типі обладнання, яке досліджували українські органи влади. 

Аналізуючи 1057 іноземних компонентів російської військової техніки, вироблених 155 компаніями, можна дійти висновку, що в ланцюжку військових поставок росії зберігається доступ до критично важливих західних технологій з початку війни протягом 2022 року і першого кварталу 2023-го.

Пресслужба зазначає, що в дослідженні вказують на критично важливі компоненти, виявлені на полі бою з квітня минулого року, адже вони містяться в широкому спектрі озброєнь, включно з ракетами, бронетехнікою, артилерією, гелікоптерами, засобами РЕБ тощо. 

«На 155 компаній, чия продукція була ідентифікована у російській зброї, у 2022 році припадало 2,9 мільярда доларів продажу критично важливих компонентів у Росію. При цьому постачання практично повністю здійснюється через треті країни»,— заявив секретар Міжнародної експертної групи щодо санкцій Владислав Власюк.

Як повідомляє Офіційне інтернет-представництво Президента України, звіт підготували представники Міжнародної робочої групи Єрмака-Макфола та Київської школи економіки. А міжнародна робоча група щодо санкцій проти російської федерації працює за дорученням Президента України Володимира Зеленського.

Теги: Андрій Єрмак Вікіпедія , Офіс Президента Андрій Єрмак , санкції

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео