Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Зеленський: Для України топпріоритет — цього року почати переговори щодо членства в ЄС

Зеленський: Для України топпріоритет — цього року почати переговори щодо членства в ЄС
441806 ПЕРЕГЛЯДІВ

«Для України це топпріоритет – готовність уже цього року до політичного рішення про початок переговорів щодо членства в ЄС. Сподіваюся, що й для Євросоюзу також. Ми заклали міцну основу для цього. Мета зараз особлива. Якщо можемо позбутися «сірих» геополітичних зон, ми повинні зробити це», — сказав Президент України Володимир Зеленський під час засідання колегії Європейської комісії у відеоформаті.

Про це повідомляє Офіційне інтернет-представництво Президента України.

Під час свого виступу Володимир Зеленський подякував всім представникам Євросоюзу і державам-членам ЄС за надану Україні підтримку: оборонну, санкційну, гуманітарну й фінансову, зокрема за програми тривалої допомоги – ініціативу Єврокомісії про створення фінансового інструменту для України.

«Українська віра в ЄС завжди була однією з найсильніших на континенті. Українці були й залишаються оптимістичними щодо Євросоюзу, і наш оптимізм підтверджується тим, як міцно ЄС стоїть на варті своїх цінностей і допомагає нам захищати свободу й незалежність», — сказав Глава держави.

За його словами, нині – історичний шанс для всієї Європи усунути дефіцит геополітичної визначеності, який є джерелом криз і проблем. Володимир Зеленський додав, що  Україна максимально швидко рухалася шляхом виконання семи рекомендацій Єврокомісії, щоб зробити можливим ухвалення політичного рішення щодо початку вже цьогоріч переговорів про членство в ЄС.

«Ми зробили чимало, і я сказав би, що набагато більше, ніж можна було очікувати від держави, що зазнала повномасштабної агресії. Втім, Україна не звертається по політичні знижки, а демонструє необхідний політичний темп, адже ми поділяємо підхід, що рішення мають базуватися на індивідуальних досягненнях країн, які прагнуть стати членами Європейського Союзу», — сказав Президент України.

Він також зазначив, що в країні досі триває реформа конституційного судочинства, у межах якої розпочато реалізацію закону про відбір суддів Конституційного Суду, що його ухвалено з урахуванням висновків Венеційської комісії. Окрім цього було затверджено Державну антикорупційну програму, посилено наявну антикорупційну архітектуру, а також ухвалено закон про відновлення електронних декларацій посадовців та їх перевірок під час воєнного стану.

Володимир Зеленський висловив свої переконання щодо ухвалення закону про політично значущих осіб, яке має стати визначним кроком на шляху узгодження законодавства з вимогами FATF. Він відзначив і важливість ухвалення антимонопольного законодавства, захисту держави від зловживань, які інспірують олігархи, а також узгодження законів у галузі медіа з нормами ЄС. Також в Україні ухвалено законодавчі зміни у сфері захисту прав національних спільнот.

Глава держави сказав, що найбільший пріоритет для України — це бути готовим розпочати переговори щодо членства в ЄС. Своєю чергою Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн  наголосила на підтримці приєднання України до європейської спільноти.

«Я хочу надіслати вам рішучий меседж – ми хочемо, щоб ви були разом з нами у європейській родині. Ми готуємо 12-й пакет санкцій, будемо говорити щодо різних питань стосовно заморожених активів. Політично неможливо прийняти, що Росія щодня руйнує інфраструктуру України, а наші платники податків повинні платити за реконструкцію цієї інфраструктури. Тому заморожені активи треба використовувати для реконструкції України», — сказала Урсула фон дер Ляєн.

Вона додала, що сьогодні Україна бореться не лише з агресією російської федерації, а й втілює важливі реформи, що неабияк вразило Президентку Європейської комісії. 

«Мене вражає, що ви можете боротися з повномасштабною агресією, водночас глибоко реформуючи Україну. Це справді вражає. Історія покаже, що ви робите правильну роботу й ви на правильному боці», — сказала Урсула фон дер Ляєн.

Як висловився високий представник Європейського Союзу із закордонних справ та безпекової політики, віцепрезидент Європейської комісії Жозеп Боррель, попри загострення ситуації на Близькому Сході ЄС продовжить приділяти значну увагу Україні.

«З кризою на Близькому Сході наша увага до України не зміниться. Я говорив із міністром Кулебою щодо цих питань. Ми говорили про короткострокові й довгострокові зобов’язання щодо безпеки – боєприпаси, протиповітряну оборону. Ми також хочемо надати допомогу в розмінуванні та все те, що необхідно задля зміцнення стійкості України», — підкреслив Жозеп Боррель.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео