Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Україна має стати «європейською Америкою»

Україна має стати «європейською Америкою»
159636 ПЕРЕГЛЯДІВ

Нація, народ, етнос. Єдина, незалежний, український. Ми назвали основні слова-конструктори, якими будується історична свідомість українця.

Нація, народ, етнос. Єдина, незалежний, український. Ми назвали основні слова-конструктори, якими будується історична свідомість українця. «Українець» - термін вузький. Це – фактично етнічна нація, а українцями в нашій країні, на жаль, вважають себе не всі.
Політологи зазначають, що основна проблема роз’єднання в державі – це те, що у нас не було і немає політичної нації.
Зазначимо, що в Україні не було політичної нації і протягом усієї історії. Навіть, коли у всій Європі такий термін починає формуватися у ХІХ сторіччі, на наших теренах людей ділили за конфесіональною приналежністю, навіть не за етнічною ознакою.
«Політична нація – фактично має стати ключовою точкою створення нової держави», - зазначає уповноважений уряду з питань етнонаціональних меншин Генадій Друзенко.
Він наголошує на тому, що саме акцентування уваги на захисті національних меншин стало об’єктом удару російської пропаганди.
«На мою думку, Україна зараз повинна показати себе, як держава рівних можливостей, де поняття «свобода» буде доступним для всіх, а приналежність до держави не буде маркуватися тим, що людина вчила Шевченка, а не Пушкіна чи Байрона і тим, що носить вишиванку чи ні. Всьому пострадянському простору необхідно показати, що в Україні людей не будуть асимілювати, а навпаки, дадуть свободу креативному простору», - зазначає експерт.
За його словами, слід усім тим, хто зараз вважається «національною меншиною» дати можливість творити, розвивати свою культуру, але під егідою України.
«Яка буде різниця, якою мовою зробили наукове відкриття: важливо, що наша, від імені нашої держави випущено ракету і вже зараз вона летить у космос», - завершив Друзенко.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео