Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

В Україні з’являться Громадська рада доброчесності та Вища рада правосуддя

В Україні з’являться Громадська рада доброчесності та Вища рада правосуддя
134898 ПЕРЕГЛЯДІВ

Цього року активне реформування судової системи в Україні почалося вперше за чверть століття. 335 депутатів Верховної Ради України підтримали довгоочікувані конституційні зміни у контексті правосуддя і це означає, що державний судоустрій нарешті зазнає кардинальних метаморфоз.

Тепер, аби обрати нового суддю, проводитиметься жорсткий конкурс, котрий перевірить кваліфікацію та професіоналізм майбутнього працівника судової системи. Нинішні ж судді зможуть продовжити працювати лише після того, як пройдуть суворий багатокомпонентний іспит.

Варто відзначити, що реформування судової системи є не тільки питанням внутрішньої політики України, а й слугує сигналом для іноземних інвесторів, котрі через глибоку політичну кризу не мали змоги вкладати власні кошти у нашу державу.

Вища рада правосуддя буде створена тільки у 2019-му році. Установа нараховуватиме 21-го працівника, у числі яких не тільки Верховний суддя та представники адвокатів, прокурорів, науковців, президенту та парламенту, а й десять суддів.

Що стосується Громадської ради доброчесності, то вона обиратиметься тільки за допомогою проведення відкритого конкурсу. Цікаво, що ті судді, котрі пройшли відбір, отримуватимуть й вищу заробітну платню.

Журналісти, правозахисники, адвокати, громадські активісти та науковці складатимуть основу Громадської ради доброчесності, котра матиме більше рекомендаційний характер. У свою чергу, суддівський імунітет суттєво обмежать, а спеціалізовані суди взагалі скасують, замінивши їх Верховним судом та Вищим антикорупційним судом. Коли буде створено останній з вищезазначеного переліку, поки що невідомо.

 

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео