Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Судді та закон: активісти пікетували Конституційний суд

Судді та закон: активісти пікетували Конституційний суд
162893 ПЕРЕГЛЯДІВ

     Сьогодні з дев'ятої ранку ВО «Свобода» та громадські активісти вийшли на акцію протесту під будівлю Конституційного суду, вимагаючи скасування закону Ківалова-Колесніченка та відсторонення від участі в розгляді справи декількох суддів.

     Акція була організована до початку першого засідання Конституційного суду України за позовами майже шістдесяти народних обранців з вимогою визнати закон про державну мовну політику Ківалова-Колесніченка як таким, що суперечить Конституції України. Активісти та голова ВО «Свобода» Олег Тягнибок нагадали, що цей закон не може бути повноправним та мати чинність через те, що приймався політиками, які захопили владу та відстоювала не народні інтереси, а особисті. Дії таких законів прямо впливають на занепад країни, і питання викликає те, чому вже за два роки після перемоги Революції Гідності цей документ ще має чинність.

     Також, до початку засідання, активісти та автори подання звернулися до суду з вимогою відсторонити від розгляду справи п'ять суддів, яким була виражена недовіра. Ці держслужбовці обіймали свої посади ще за часів Віктора Януковича та своїми діями призвели до захоплення влади в одні руки. «Ми їм не віримо» - заявив один з авторів подання Олег Бондарчук.

     Однак, попри вимагання громадськості, суд задовольняти клопотання не став, лишивши склад розгляду справи в первинному вигляді. Інше подання – щодо залучення до розгляду справи свідків – було підтримано. Тепер свої показання повинні будуть дати народні депутати шостого скликання, які розкажуть про хід подій початку липня 2012 року, коли Верховною Радою України й був ухвалений закон «Про засади державної мовної політики» Ківалова-Колесніченка.

     Нагадаємо, закон Ківалова-Колесніченка був прийнятий Верховною Радою 234 голосами «за» у першому читанні, та 248 – у другому, хоча за деякими даними кількість депутатів, що підтримали цей проект, не досягла й 180. Поданий 7 лютого 2012 року законопроект, не зважаючи на суттєві порушення під час прийняття, був підписаний та набув чинності. Перші спроби відмінити його дію робилися ще у 2014 році, коли Верховна        Рада ухвалила скасування закону, але постанова не була підписана спочатку в.о. Президента Турчиновим, а потім й Петром Порошенко. Політики зазначили, що наразі немає вагомої альтернативи цьому закону, тому скасування його буде помилкою. Наразі ж постанова перебуває у статусі очікування підпису голови країни.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео