Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

«Самопоміч» розробляє проект механізму зняття депутатської недоторканності

«Самопоміч» розробляє проект механізму зняття депутатської недоторканності
244248 ПЕРЕГЛЯДІВ

     Зняття депутатської недоторканності є одним з головним важелів впливу політиків на виборців, однак ще жодного разу проекти не пройшли голосування за причиною браку голосів. Експерти та політологи доки не вбачають реальної можливості на впровадження такої зміни, однак зазначають, що наразі влада може якщо не реалізувати систему в цілому, то провести реформу існуючого механізму.

     З такою пропозицію виступили депутати фракції «Самопоміч», які запропонували проект змін до дійсного механізму, який може спростити процес зняття депутатської недоторканності, а також не дозволить політикам уникнути відповідальності. Серед змін, які пропонує «Самопоміч», зняття мораторію на обшуки – у разі прийняття проекту депутатів зможуть обшукувати та проводити догляд їх особистих речей на одних правах з пересічними громадянами. Також у фракції пропонують заборонити народним обранцям виїжджати з країни з того моменту, як на їх ім'я було заведене подання про зняття недоторканності. Наразі відсутність такого закону є головним інструментом уникнення відповідальності. Також пропонується значно скоротити час, відведений на розгляд справи по зняттю недоторканності, а також спростити механізм цього процесу. Ще одним нововведенням, яке пропонує фракція «Самопоміч», є можливість депутату особисто відмовитися від такої привілеї, однак чи буде це мати якусь вигоду для політика – доки не зазначено.

     Наразі завершуються роботи над підготуванням остаточного документу, а «Самопоміч» запрошує парламентаріїв до підписання перед реєстрацією, а також залучає громадськість до обговорення цього проекту.

     Нагадаємо, в останній раз питання зняття депутатської недоторканності було підняте на початку листопада, коли Генеральна прокуратура України звернулася з таким проханням щодо Вадима Новінського, однак наразі розгляд справи призупинено.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео