Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

У Нідерландах знайшли дієвий спосіб очистити Світовий океан від сміття

У Нідерландах знайшли дієвий спосіб очистити Світовий океан від сміття
54498 ПЕРЕГЛЯДІВ

79 тисяч років – саме таку неймовірну кількість часу зайняло б очищення водного простору Світового океану у спосіб вилову сміття за допомогою звичайної сітки. Проте нідерландський студент Боян Слот знайшов дієвий спосіб пришвидшити цей процес у тисячі разів, через що морський простір стане повністю чистим вже за декілька років.

В основі цікавого винаходу талановитого нідерландця лежать довгі плавучі бар'єри, котрі можуть ловити будь-яке сміття. За його концентрацію в одному місці відповідає спеціальний механізм, котрий після накопичення сміття виводить шкідливі для водної екології предмети на платформу.

Встановлюють бар'єр лише у місцях з морською течією. Така географія дії «сміттєвої пастки» є чудовим засобом прискорення та здешевлення процесу очищення вод Світового океану.

Тестування вищезазначеної системи вже почалося у Північному морі. Наразі винахідники роблять висновки щодо здатності бар'єру витримувати складні погодні умови та шторми. Фінансуванням системи очищення займається уряд Нідерландів та підрядна компанія.

Якщо випробування пройдуть успішно, вже наступного року двокілометровий бар'єр почне працювати у Тихому океані. А значно більшу «сміттєву пастку», розміром більш ніж 100 кілометрів, планують запустити трохи пізніше.

Варто відзначити, що винахід нідерландського студента має потенціал для знищення так званої великої сміттєвої плями, розташованої у Тихому океані.


Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео