Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

В Китаї були знайдені найдавніші залишки тварин

В Китаї були знайдені найдавніші залишки тварин
26812 ПЕРЕГЛЯДІВ

Недарма Піднебесна вважає себе колискою людства: нещодавно були знайдені скам’янілі залишки доісторичних тварин, час життя яких відноситься до юрського періоду, а саме 160-165 млн років тому.


Недарма Піднебесна вважає себе колискою людства: нещодавно були знайдені скам’янілі залишки доісторичних тварин, час життя яких відноситься до юрського періоду, а саме 160-165 млн років тому.Регіон знахідки – північно-східна провінція Китаю. Відкриття сталося раптово – залишки науковцям привезли місцеві фермери, що займаються обробкою сланцевих порід.

Відкриттям нових фактів про сенсаційних тварин займається науковець Чжэ-Си Луо (Zhe-Xi Luo) разом із командою вчених-палеонтологів.
Залишки детально обстежуються на предмет точності регіонального знаходження: були сумніви щодо походження тварин, адже у північно-східному Китаї дотепер знаходили лише комах юрського періоду. Перебування тут ссавців ставить під сумнів усі попередні дослідження доісторичного світу.
Що ж на даний момент відомо про тварин?


Обидві належать до родини докодонтів (Docodonta). Перша з них – це можливий пращур мишей та білок: за гостроконечними молярами виявлено, що в раціон тварини переважно входили рослини та фрукти. Доісторична миша була приблизно 13 см в довжину і важила зовсім небагато – 27 грам.
Інший ссавець - це пращур землерийних тварин. Вчені вважають, що завдяки своїм видовженим кігтям він міг лазити по деревам, а також харчуватися їхнім соком. Цікаво, що даний екземпляр Docofossor brachydactylus мав лише 2 фаланги пальців на кінцівках, які використовував для риття землі і важив ще менше за свого «колегу» - 16 грам.

Зараз вчені прийшли до висновку, що така незвична будова пальців обумовлена мутацією генів BMP и GDF-5, хоча і ведуться дискусії з цього приводу.
На даний момент обидві тварини підлягають детальному вивченню за допомогою комп’ютерної томографії (КТ) та підлягають подальшій консервації, як палеонтологічний об’єкт.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео