Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Заступник міністра розповів про майбутнє фармацевтики

Заступник міністра розповів про майбутнє фармацевтики
112610 ПЕРЕГЛЯДІВ

Під час відкритого діалогу з фармацевтами заступник міністра охорони здоров’я Роман Ілик розповів про майбутнє, що очікує аптечну систему в Україні найближчими роками. Головна ідея – у докорінній зміні правил існування аптечного ринку і ролі фармацевта у суспільстві.

Міністерство охорони здоров’я провело продуктивний відкритий діалог з фармацевтами та студентами профільних навчальних закладів. Роман Ілик, який займає посаду заступника міністра, розповів про позицію МОЗ та роботу міністерства у цьому напрямі.

За словами Ілика, наразі фармацевти виконують роль мерчендайзерів, які пропонують покупцям найдорожчі ліки заради високого прибутку. Метою МОЗ є зробити аптеки у першу чергу закладами здоров’я, фармацевт у свою чергу має бути медичним працівником, для якого важливими будуть соціальні пріоритети.

Зараз МОЗ працює над тим, щоб кардинально змінити правила, за якими існує аптечний ринок. У тому числі планують розробити жорсткіші правила, які будуть регулювати протидію прихованій монополізації ринку, розширення географії аптек одночасно зі обмеженням кількості закладів у мережі. Серед обов’язкових пунктів програми вдосконалення системи – державна допомога аптекам, що займаються виготовленням ліків, реалізують інсулін та інші важливі препарати, а також беруть участь у спеціалізованих державних програмах. Для аптечних мереж планують встановити обов’язкове соціальне навантаження, у тому числі відкриття сільських відділень.

У МОЗ планують також активно боротися з лобізмом дорогих лікарських препаратів, а також стежити за виконанням аптеками вже врегульованих законодавчо норм. Одне зі стратегічних рішень Міністерства – введення електронного рецепту маркування і кодування всіх упаковок ліків.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео