Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Українські лікарі вперше самостійно провели операцію з пересадки кістки з гомілки у щелепу

Українські лікарі вперше самостійно провели операцію з пересадки кістки з гомілки у щелепу
370395 ПЕРЕГЛЯДІВ

Медична команда у Львові здійснила складну мікрохірургічну процедуру для реконструкції нижньої щелепи у 25-річного Андрія Грушка. Це сталося вперше без залучення закордонних спеціалістів.

Про це повідомили в реабілітаційному центрі "Незламні".

Андрій Грушко, який є військовим з Чкалового на Херсонщині, отримав серйозне травматичне ушкодження щелепи під час служби на Донеччині внаслідок російського обстрілу 12 березня 2022 року.

"Цей день був звичайним на фронті. Ми тримали оборону і спостерігали за діями противника. У той момент, коли відбувся обстріл, я спостерігав через бінокль. Вибухова хвиля оглушила мене. Я не міг говорити, не міг орієнтуватися у просторі, навіть не зрозумів, що сталося", - згадує він обставини поранення.

Андрія евакуювали з поля бою й зупинили кровотечу його побратими. Після двох років лікування в різних медичних закладах він потрапив у реабілітаційний центр "Незламні", де пройшов операцію з реконструкції нижньої щелепи.

Для відновлення щелепи лікарі вирішили використати власну кістку пацієнта. Це одна з найскладніших операцій у щелепно-лицевій хірургії. Щоб кістка прижилася, потрібно ювелірно з'єднати купу маленьких судин, завтовшки лише з людську волосину.

Команда лікарів під керівництвом Олега Ковтуняка з Центру голови та шиї взяла частину гомілкової кістки разом із м'язами та судинами і пересадила її в щелепу. Вони успішно з'єднали всі судини, а потім закрили рану клаптем власної шкіри пацієнта. Операція тривала 14 годин, а кістка успішно прижилася.

До цього такі операції виконували з американськими колегами в рамках місії Face to Face.

 

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео