Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Музика здатна лікували кардіо- та онкологічні хвороби

Музика здатна лікували кардіо- та онкологічні хвороби
27266 ПЕРЕГЛЯДІВ

Те, що музика має властивість позитивно впливати на фізичне та психічне здоров'я хворих – давно доведений факт. Але нещодавно вчені одного з центральних навчальних закладів Німеччини – Рурського Університету Бохума – дійшли вражаючого висновку про те, що музичні композиції володіють унікальною здатністю зменшувати тривожність, апатію, втому і навіть біль у пацієнтів, хворих на рак.

Аби презентувати свої дослідження широкому загалу, німецькі вчені прискіпливо проаналізували 52 медичні експерименти, участь у котрих погодилися прийняти майже чотири тисячі онкохворих. Виявилося, що під час прослуховування музичних мелодій потреба пацієнтів у систематичному вживанні анальгетиків та анестетиків різко падала, скорочуючи, таким чином, й перебування людини у медичній установі.

Той саме ефект продемонстрував і вплив музики на пацієнтів кардіологічних відділень. Але для того, аби виміряти показники експериментальної групи, 120 студентів, які зголосилися прийняти участь у дослідженні, були розділені на музичних слухачів та слухачів тиші. Тривав експеримент протягом 25-ти хвилин.

Варто відзначити, що суттєве зниження кров'яного тиску та зменшення частоти серцевих скорочень відбулося саме у тій групі, котра слухала музику. Але є один цікавий нюанс: правило видужування діє лише у парі з класичною музикою на кшталт Моцарта або Штрауса, оскільки поп- або рок-музика здатна спричинити у людини різке підвищення тиску та збільшити рівень кортизолу – гормону стресу – у крові.


Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео